در مقدمه این پژوهش آمده است:
نظامهای اقتصادی که تاکنون روابط اقتصادی درونی و بیرونی جوامع را تنظیم کردهاند، برخاسته از مکاتب فکری مختلفی بودهاند. در این مطالعه ضمن بررسی سیر تاریخی نظامهای اقتصادی به شناسایی نظام اقتصادی غالب پرداخته شده و موفقیتها و شکستهای آن بررسی خواهد شد. تمایز رویکرد اتخاذ شده در این مطالعه به ریشهیابی دستاوردهای نظام حاکم و سعی و ارائه چارهجویی برای آنهاست.
ویژگی مشترک نظامهای حاکم در طول تاریخ، تجربی بودن آنها بوده است. بدین معنی که اقتضای زمان و نوع نگاه انسانها به خصوص اندیشمندان جوامع به جهان هستی، اجتماع بشری و خود انسان، سلسله روابطی را تعریف کرده که با تغییر شرایط با شکستهایی مواجه شده و سپس سعی در اصلاح آنها برآمده است. همچنین نگاه تکبعدی به انسان و جامعه سبب شده که نظامهای مختلف با آزادی بیحد یا انحصار کامل را برای روابط انسانها تعریف کنند. مطالعه عمیق مبانی فکری و فلسفی نظامهایی چون سوسیالیسم و سرمایهداری بسیاری از دستاوردهای زیانباری را که گاه منجر به بحرانهای عظیمی شده است، تبیین و تفسیر میکند.
پسازاین ریشهیابیها و تصویر کردن دستاوردهای نظام حاکم و تلاشهای ناکام برای از بین بردن مشکلات به صورت بنیانی، در فصل پایانی به ارائه اصولی جایگزین و تحول (نه تغییر) در مبانی نظام اقتصادی پرداخته میشود. این تحول به حدی عمیق و گسترده است که میتوان نظام جدید را نظام جایگزین خواند.
برای آگاهی از سایر پژوهشهای انجام شده «طرح نظام جایگزین بینالملل» (اینجا) کلیک کنید.
برای مطالعه و دریافت متن کامل این پژوهش، روی لینک زیر کلیک کنید.