نشاط افطار/ لذت به نتیجه رسید در بحث علم/ لذت ادای وظیفه/ ابراز خوشحالی و خرسندی از فعالیت شوراها در دولت یازدهم/ توصیه خداوند به مشورت/ قدرت ملی تشکل از قدرت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و دفاعی/ تقسیم قدرت به نرم و سخت و هوشمند/ پیچیده و مشکل شدن زندگی در عین راحتتر شدنِ آن/ دشواری کار شوراها/ آثار و دستاوردهای شوراها/ تشکلهای مردم نهاد (سمنها)/ واگذاری امور به مردم/ فضای مجازی و دستاوردهای آن/ فضای پسابرجام فضای گشایش امور/ ضرورت استفاده حداکثری از فضای پسابرجام/
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدالله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین
فمن تطوع خیراً فهو خیر له و أن تصوموا خیرلکم ان کنتم تعلمون
سراسر ماه مبارک رمضان خیر، برکت، نشاط معنوی و شادابی است و یکی از نکات آن افطار است؛ للصائم فرحتان؛ یکی از شادیهای روزهدار، همین افطار است؛ چرا که انسان کار مهمی را به پایان رسانده است. نشاط افطار این نیست که طعام و شراب، غذا و نوشیدنی و سایر چیزهایی که در افطار جز موارد لازم است برای انسان آزاد میشود، بلکه این است که وظیفة مهمی را از اذان صبح شروع کردهایم و تا اذان مغرب آن را تمام کردهایم. کسانی که در این کشور مسئول هستند و امشب جمع ما جمع مسئولین است، اینها را حس میکنند.
دو چیز لذت زیاد دارد؛ یکی در بحث علم است. انسان مشکل علمیای که دارد بحث و مطالعه میکند، از این کتاب و آن کتاب، و وقتی به نتیجه میرسد نتیجه آن خوشحالی و شادمانی بسیار زیادی دارد.
دیگری هم ادای وظیفه است. روزه وظیفة فردی است که از این وظیفه هیچ کسی جز خدا خبر ندارد. روزه ویژة خداست و هیچ کس نمیداند طرف روزه دارد یا خیر، جز خداوند؛ چون هر کسی به ظاهر میتواند بگوید من روزه هستم ولی روزه نداشته باشد و انسان چه در روزه و مخصوصاً چه در مسائل اجتماعی، وقتی کاری را به اتمام میرساند خوشحالی زیادی دارد.
خوشحالم از اینکه الحمدالله همه این شوراها در دولت یازدهم فعال شدهاند. شوراهایی بود که در دولتهای گذشته حتی یک جلسه از آن تشکیل نشده بود. ما اولین جلسهای که گذاشتیم گفتند بعد از چهار، پنج یا هفت سال این اولین بار است که شورای عالی تشکیل شده است. البته شاید بدون حضور رئیس جمهور یا مقام بالا تشکیل میشده ولی برخی از شوراها اصلاً تشکیل نمیشده و این یکی از نعمتهایی است که خداوند به ما داده است.
خدا به ما امر کرده که در امور مشورت کنیم: و امرهم شوری بینهم . شوراها برای این است که بتوانیم خردها، اندیشهها و نظراتمان را جمع کنیم و به یک نظر جامع و هماهنگ برسیم. اسم این شوراها که برده میشود - و امشب هم برخی از این شوراها و اعضای آن که توانستند تشریف بیاورند تا اینجا خدمتشان باشیم - نشان میدهد که وقتی به صورت جامع به مسئله نگاه میکنیم، میبینیم که مسئله چقدر پیچیده میشود. شما ممکن است از یک دیدگاه به مسئله فرهنگی نگاه کنید و از دید دیگری به مسئله اقتصادی و از دید دیگری به مسئله علمی یا امنیتی نگاه کنید، اما تمام این مسائل به همدیگر گره میخورد. شما یک مسئله امنیتی پیدا کنید که در آن مسئلة فرهنگی نباشد؟ یا مسئلة فرهنگیای پیدا کنید که در آن مسئلة امنیتی نباشد؟ یا یک مسئله فرهنگی پیدا کنید که در آن اقتصاد نباشد؟ یا یک مسئله اقتصادی پیدا کنید که در آن مسئله فرهنگی نباشد؟
چه چیزی قدرت ملی میآفریند؟ قدرت ملی ما را قدرت سیاسی، قدرت اقتصادی، فرهنگی و دفاعی میآفریند. در قدیم قدرت ملی معروف به چهار قدرت بود و الان چیزهای دیگری اضافه شده و تقسیم بندیهای جدیدی هم درست شده است؛ قدرت نرم و سخت و هوشمند. تقسیم بندیهایی که بعدها شکلهای مختلفی پیدا کرده است. به هر حال این قدرتها باید در کنار هم جمع شود تا ما بتوانیم آن رسالت و وظیفة سنگینی را که امروز بر دوش داریم به مقصد برسانیم.
هر چه جلو میرویم هم زندگی راحتتر و هم مشکل و پیچیدهتر میشود؛ یعنی شما اگر به 50-20 سال پیش یا یک سال پیش نگاه کنید میبینید چقدر زندگی راحتتر شده است. الان شما چقدر راحت و آسوده میتوانید با دوستانتان تماس بگیرید، یا پیام مبادله کنید و چقدر راحت میتوانید به علم دسترسی پیدا کنید. قبلاً باید راهی را طی میکردید و کتابخانهای را پیدا میکردید. برای پیدا کردن و جستجوکردن مسئلهای چقدر باید کتاب ورق میزدید. زمانی حتی این معجمها هم نبود. طرف باید همه قرآن را ورق میزد تا آیه یا سوره یا مطلب علمیای که میخواست را بتواند پیدا کند. امروز کار خیلی آسان و در عین حال بسیار پیچیده شده است و به همان نسبت کار شوراها، ساماندهی امور مردم و انتظاراتی که مردم از ما دارند سختتر شده است.
میبینیم که شوراهای ما الحمدالله هم منظم تشکیل میشود و هم آثار و نتایج بسیار خوبی را به ثمر رساندهاند. حال برخی از این شوراها در قانون اساسی و برخی در قانون مجلس تصریح شده و برخی هم به دستور مقام معظم رهبری یا قبلاً به دستور امام (ره) تشکیل شده است، فرقی نمیکند، همه شوراهایی که امروز داریم یا وظایفی که بر عهده دارند، وقتی رسالت ما را سنگین میکند که به صورت جامع مسئله را ببینیم و بدانیم که چگونه باید اینها را هماهنگ کنیم تا به آن مقصدی که داریم برسیم و یک راه اساسی برای رسیدن به هدف، حضور مردم و استفاده از نظرات و کار مردم است؛ همین تشکلهایی که اشاره شد، تشکلهای مردم نهاد (سمنها)، کار بسیار بزرگی میتوانند انجام دهند. اگر ذهن ما این باشد که همه امور کشور را دولت – دولت به معنی عام کلمه یعنی حاکمیت – باید انجام دهد ما ناموفق خواهیم بود. ولی اگر هر کاری را به مردم واگذار کنیم و بالاتر، بدانیم وظیفة ما بعد از رضایت خدا رضایت مردم است و باید مطالبات آنها را برآورده کنیم، میتوانیم موفق شویم.
امروز فضای مجازی یکی از راههایی که برای ما درست کرده است این است که راحت میشود با مردم ارتباط برقرار کرد و نظرات مردم را گرفت. همه دبیرخانهها، شوراها و ستادها باید از نظرات مردم استفاده کنند؛ والا آن شورایی که 20-30-50 نفر یا کمتر و بیشتر دور میزی جمع میشویم، نمیتوانیم به هدف برسیم، مگر اینکه از افکار و نظرات مردم به ویژه نسل جوان استفاده و بهرهبرداری کنیم، آن وقت شورای ما شورای کاملی میشود.
ستاد و شورایی دور میز داریم که پشتوانة عظیمی دارد و آن پشتوانه، افکار و نظرات مردم است و این سرمایهای که خداوند در این ماه رمضان، به عنوان یکی از سرمایههای عظیم از زمان پیامبر و اسلام به ما داده است. البته قرآن میگوید اصل روزه در ادیان آسمانی دیگر هم بوده که ما کتب علی الذین من قبلکم ، حال آن ماه، ماه رمضان یا ماه دیگر بوده. در دین اسلام خداوند سرمایة عظیم معنوی به ما داده و این سرمایه، ماه رمضان و عبادت این ماه، قیام، صلات، شب زندهداری، قرائت قرآن و دیدار همدیگر است که معمولاً این دیدارها موقع افطار و درمورد افطارها دسته جمعی، خانوادگی، صنفی و انجمنی است.
به هر حال امشب دور هم جمع شدیم و باید از فرصت ماه رمضان و افطار استفاده کنیم، مخصوصاً در فضای بعد از برجام. ماه رمضان پارسال این موقع برجام نداشتیم. قبل از برجام هر روز در انتظار این بودیم که چه تحریمی اضافه میشود. یک لیست تحریم داشتیم، یکی دیگر اضافه میشد، دوباره خبر میدادند که تحریم دیگری اضافه شده است. برنامه این بود. سالها و روز به روز و هر روز یک معضل، یک قفل، یک تحریم و یک پیچیدگی برای کشور درست میشد. آنهایی که میگویند فرق قبل، بعد و بین برجام چیست؟ این است که قبل از برجام هر روز یک مشکل و تحریم و معضل برای مردم درست میشد و بعد از آن هر روز یک گشایش درست میشود. امروز این حل میشود، فردا میگویند این یکی هم حل شد و پس فردا میگویند این هم حل شد. در این چهار ماه بعد از برجام ما هر روز یک گشایش کار داریم، حالا در بخش اقتصادی که اتفاقاً در همین جلسة اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، مسئول جهاد دانشگاهی یکی از نکاتی که در جلسه مطرح کرد، میگفت که بعد از برجام شرکتها، بخشها و دانشگاههای مختلف مدام مراجعه میکنند برای اینکه فناوری را به ما بدهند. فناوری و علمی که تحریم کرده بودند و دانشگاهی که به روی دانشگاهیان ما تحریم کرده بودند، امروز و هر روز صحنه و شرایط جدید برای فناوری، علم و دانش ماست که این گشایش در سایة کار، تلاش و فعالیت مردم جای شکرگزاری دارد.
انشاءالله امروز که فضای گشایش است بتوانیم از این فضا استفاده کنیم. همة مسئولین، مردم، بخشهای مردمی، شوراها و ستادها مخصوصاً آنهایی که در بخش اقتصادی، علمی، فناوری و فرهنگیاند باید از این فضای به وجود آمده حداکثر استفاده را ببرند و ما باید در پیشگاه خداوند شاکر باشیم، وقتی ماه رمضان امسال را با پارسال مقایسه میکنیم و میبینیم که خداوند چه مقدار گشایش برای ما فراهم کرده و این ما هستیم که باید از این فضا به خوبی استفاده و بهرهبرداری کنیم و ان-شاءالله بتوانیم برای مردم و کشور، عزت، توسعه و پیشرفت بیشتر در همه زمینهها از جمله اقتصادی و علمی فراهم کنیم، مخصوصاً در سایه امنیت خوبی که الحمدالله کشور دارد و شرایط جدیدی که برای کشور به وجود آمده است.
انشاءالله همه شما، شوراها، ستادها و مسئولین در راه خدمت و رضایت مردم و خداوند موفق باشید.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته