ایثار و فداکاری مردم آذربایجان برای استقلال و مرزبانی ایران/ صبوری مردم در برابر سیل/ حماسه خرداد 92، تغییر مسیر کشور/ اهتزاز دوباره پرچم ایرانی برفراز نفت کش ها/ مراودت مالی از طریق بانک نه صرافی/ صادرات 3 میلیون تن گندم برای اولین بار در تاریخ کشور/ گسترش صادرات غیر نفتی/ تراز تجاری مثبت برای اولین بار/ افزایش حقوق ها بالاتر از تورم/ تداوم مشکلات ناشی از تحریم/ شکستن حصر اقتصادی ایران/ محدودیت های فروش نفت در گذشته، خلاف عزت ایران/ رفع تحریم پمپ های مورد نیاز فازهای پارس جنوبی/ تکمیل سدها توسط دولت مانع گسترش خسارات سیل/ تاثیر لایروبی دریاچه ارومیه در کاهش خسارات سیل/ زمینه های فراوان توسعه استان/ چهره گشاده مردم، بهترین نظر سنجی/ توطئه ها برای پشیمان کردن مردم از رای سال 92/ فعال شدن بنگاه های نیمه فعال و تعطیل استان/ آمادگی صندوق توسعه ملی برای کمک به استان/ کمک دولت به صندوق توسعه/ مشکلات بانک ها برای وام دهی/ توفیق دولت در مبارزه با قاچاق/ عزم دولت برای تداوم مسیر پیشرفت کشور/ افتتاح 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری در عسلویه/ عدم افتتاح طرح های ناقص و نیمه کاره توسط رئیس جمهور/ طرح های افتتاح شده در آذربایجان/ سدهای ساخته شده در دولت یازدهم/ اقدامات دولت در حوزه حمل ونقل ریلی، هوایی و جاده ای/ دروغ گویی برای کتمان موفقیت های دولت/ ضرورت حضور همگان در انتخابات/
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین
و اذقال موسی لقومه استعینوا بالله و اصبروا ان الارض لله یورثها من یشاء من عباده و العاقبه للمتقین
بسیار خوشحالم در ماه مبارک رجب و ایامی که به بعثت پیامبر عظیم-الشأن اسلام نزدیک میشویم، مهمان مردم غیور آذربایجان و تبریز هستم؛ مردم غیوری که همواره حضور، اراده و ایثارشان برای کشور و ملت ما سرنوشت ساز بود؛ مردمانی که با ایثار و فداکاری شان استقلال ایران را آفریدند و مرزبانی را به یاد دادند؛ مردم شجاع و بزرگی که انقلاب بزرگ مشروطه را به ثمر رساندند؛ مردم بزرگ و عظیم الشأنی که توانستند با بهمن زیبایشان در سال 1356، بهمن 1357 را برای ایران و اسلام بیافرینند؛ مردم بزرگی که لشکر عاشورایشان در صحنه های دفاع مقدس به عنوان لشکر دلاور و ایثارگر میدرخشید؛ مردم بزرگی که حماسه های عظیم را برای سرزمین ما آفریدند و باز هم امید ما به آذربایجان و تبریز است.
تبریز بزرگ، مردم آذربایجانِ قهرمان و مردم دلاوری که امروز به سمت دیار داغدیدگان و مصیبتدیدگان رفته بودیم، اما با شجاعت، قدرت و صبر هوشمندانه با ما حرف زدند، از ما چیزی نخواستند و تشکر کردند. مردمی که عزیزان خود را از دست داده بودند. من امروز در چنار، جوان برومندی را دیدم که گفت هشت نفر از اعضای خانوادۀ خود را از دست دادهام و اکنون تنها هستم، در عین حال چیزی از من نخواست.
گفت: غم و غصۀ بزرگی بر دل من و اقوامم فرو نشسته است. این مردم ایران را خواهند ساخت؛ این مردم با این روحیه، سربلندیِ بیشتر ِایران را رقم خواهند زد. ما روزهای سرنوشتسازی پیش رو داریم. مردمی که با حضور، ایثار و حماسۀ خودشان در خرداد 1392 کشور را در مسیر دیگری قرار دادند؛ مردمی که با وحدت، اتحاد، امید و آیندهنگری شان نه تنها ایران را امن کردند، بلکه امنیت را صادر کردند؛ مردمانی که بغداد را حفظ کردند و سرزمین های مقدس کربلا، نجف، سامرا و کاظمین را حفظ کردند؛ مردمی که سرزمین و یاد زینب کبری، رقیه و عزیزان دیار شام را حفظ کردند؛ مردمی که امید بسیاری از ملت های منطقه هستند.
این مردمِ بزرگ توان، سیاست و منطق خود را در برابر قدرت های بزرگ و جهانی به نمایش گذاشتند؛ مردمی که یک بار دیگر پرچم ایران را بالای سر کشتیهای نفت کش و کشتیهایی که حمل بار میکرد به اهتزاز در آوردند؛ مردم بزرگی که یک بار دیگر گفتند ما اراده کردهایم و میتوانیم و از طریق سیستم مدرن بانکها تجارت مان را برقرار می-سازیم. مردمانی که دوباره جای صرافی های مختلف در کشورهای مختلف که چقدر اموال صادر کنندگان، تجار و وارد کنندگان ما را بردند و خوردند و دوباره راه و مسیر نقل و انتقال اموال و تجارت را بر مبنای سود و مسیر رشد کشور برقرار ساختند.
مردمان عزیزی که توانستند یک بار دیگر واردات کشور خود را از غیر پول نفت به ثمر بنشانند. ما نفت را می فروختیم و از پول آن برای نان شبمان گندم وارد میکردیم. امروز نه تنها پول نفت را برای گندم مصرف نمیکنیم و نان سفره خود را خودمان تهیه میکنیم، بلکه سال 1395 برای اولین بار در تاریخ ایران سه میلیون تن گندم را در عرضۀ صادرات کشور قرار دادیم.
امروز اگر چیزی هم برای کشورمان نیاز داشته باشیم، از صادرات غیر نفتی مان تأمین میکنیم. شصت و دو سال در انتظار چنین چیزی بودیم و میخواستیم روزی فرا برسد که ما بدون نفت و بدون نیاز به صادرات آن بتوانیم وارداتی که نیاز داریم، به کشورمان وارد کنیم.
برای اولین بار در سال 1394 تراز تجاری ما مثبت شد و صادرات غیر نفتی نزدیک یک میلیارد دلار بیش از واردات ما بود و در سال 1395 - سالی که گذشت - باز هم تراز تجاری ما مثبت و صادرات سیصد میلیون دلار بیش از واردات ما بود.
اینکه دو سال پشت سر هم تراز مثبت تجاری داشته باشیم، لااقل سالی که گذشت، باز هم تراز تجاری ما مثبت و صادرات سیصد میلیون دلار بیش از واردات ما بود.
اینکه دو سال پشت سر هم تراز مثبت تجاری داشته باشیم، لااقل من در تاریخ ایران به یاد ندارم.
برای اولین بار در دولت یازدهم هر مقدار که تورم بود، حقوق کارمندان، کارگران و مستمری بگیران را بیش از تورم قرار دادیم. اگر تورم ما 15 درصد بود، حقوق را 20 درصد اضافه کردیم؛ اگر تورم 12 درصد بود، حقوق را 14 درصد اضافه کردیم و اگر تورم 9-8 درصد بود، 10 درصد اضافه کردیم. در طول مدت دولت یازدهم هیچ وقت تورم بر حقوق مردم پیشی نگرفت. چون آن قشری که در کشور ما بیش از همه در فشار هستند، کسانی میباشند که حقوق ثابت دارند. شما به سال 1390-1391 برگردید، تورم 30 درصد بوده، حقوق 20 درصد اضافه شده یا تورم 26 درصد بود و حقوق 15 درصد اضافه شده است؛ همیشه تورم بیش از حقوق بوده است.
از سال 1393تا 1396 که امسال میباشد، سالانه حقوق بیش از تورم بوده است. اینکه میگویند مردم در فشارند، درست است. مردم مشکلات دارند. مشکلات جامعه و کشوری بعد از سال ها تحریم و فشار [زیاد است] و شما می دانید وقتی تولیدکنندهای در فشار قرار میگیرد، روزی که در فشار و رکود قرار میگیرد، چیزی قرض میکند و کارگرش را اداره می کند. آن چیزهایی را که قبلاً انبار کرده بود، میفروشد و مقداری اداره میکند، اما وقتی یکی دو سال گذشت، آن وقت خودش را نمایان میکند و این تولید کننده نمیتواند به کار خودش ادامه دهد.
همه مشکلاتی را که برای این کشور ایجاد شده بود، دست به دست هم می دهیم و قدم به قدم حل میکنیم. قول داده بودیم در این دولت حصر ایران را بشکنیم. ایران در محاصرۀ قدرت های بزرگ بود و نمی-گذاشتند نفت مان را صادر کنیم. گفته بودند که نباید بیشتر از یک میلیون بشکه نفت صادر شود. به طور متوسط در دوران تحریم 970 هزار بشکه نفت صادر کردیم؛ حتی آن یک میلیون هم صادر نشده است. نفت را به هرکسی نمیتوانستیم بفروشیم. هرکسی هم از ما نمیخرید. وقتی هم که نفت میفروختیم، طرف خارجی بود که به ما میگفت چگونه و چند ماهه پول نفت شما را میدهم. بعضی از کشورها با ما شرط میکردند که باید 50 درصد پول کشور خودمان برای خرید نفت شما محاسبه بکنیم. بعضی از کشورها میگفتند سه ماه دیگر پول نفت شما را میدهیم. تازه سر سه ماه هم به ما نمیدادند وقتی اعتراض میکردیم، میگفتند اگر می-خواهید نفت نخریم.
عزت ملت ایران در چه شرایطی حاصل میشود؟ ما بازار صادرات را نتوانستیم داشته باشیم. همۀ تلاش ها برای رفع تحریم به خاطر چه بود. برای اینکه بازار صادرات داشته باشیم، بتوانیم جنسمان را صادر کنیم و آنچه میخواهیم وارد کنیم.
چطور توانستیم در عرض سه و نیم سال یازده فاز پارس جنوبی را به افتتاح برسانیم؟ پمپ های گاز در کشورهای دیگر قفل شده بود. فازها مقداری پیشرفت کرده بود و پمپ نداشت و دچار اشکال شده بود و برخی از قطعاتی که مورد نیاز بود، دچار اشکال شده بود. راه باز شد و حصر برداشته شد تا مردم ما بتوانند به سمت پیشرفت و تعالی حرکت کنند.
امروز به خاطر شرایطی که در استان شما، عجب شیر و آذرشهر اتفاق افتاده بود و ما در این سفر برای همدلی و همدردی در کنار عزیزان شما آمدیم، فرصت نشد در طرح های بزرگی که به افتتاح رسید بود، برای مردم توضیح بدهیم. سدی که اگر در دولت یازدهم تکمیل نشده بود، شاید 15-20 روستای دیگر دچار خسارت های بزرگ میشد. لایروبی-هایی که اگر انجام نشده بود، این سیل خسارتهای بسیار بزرگتری را وارد میکرد.
امروز صبح نزدیک پلی رفتیم که آن حوادث را در آذرشهر در آن رودخانه زیر پل شما در فضای مجازی دیدید یا برخی از دوستان ممکن است از نزدیک رفته باشند و آن فضا را مشاهده کرده باشند، آنجا مردم گفتند در سال 1348 یک بار دیگر اینجا سیل بزرگی آمد و خسارتهای بسیار عظیمی را در این منطقه ایجاد کرد؟ اگر آن لایروبی نشده بود - که آن لایروبیها عمدتاً برای نجات دریاچه ارومیه بود - امروز خسارتهای بالاتری ایجاد میشد. اینکه امروز 2500 هکتار اراضی کشاورزی با آبیاری مدرن کار خودش را آغاز کرد و تعدادی پروژههای بزرگ صنعتی فعالیت خودشان را آغاز کردند و بحمدالله این استان آمادگی دارد، آذربایجان شرقی باید یکی از مراکز بزرگ صنعتی، کشاورزی و گردشگری کشور باشد.
امروز همۀ این زمینهها در این استان بحمدالله آماده است. همدلیای که میان مسئولین وجود دارد و فداکاری، ایثار و مدیریتی که در میان مدیران ارشد این استان وجود دارد، مردم غیور و آماده به کاری که در این استان هستند، امیدی که من همیشه به دوستان میگویم در تهران و شهرستان هایی که میروم، چهره های مردم بهترین دلیل و از هر نظر سنجی ای برای من بالاتر است. وقتی در خیابان چهره های مردم را نگاه میکنم؛ در خیابان های تبریز - در سفر قبل هم همین طور بود - امید در چهره های مردم موج میزند و چقدر مردم خوب و مهمان نوازی هستند! معلوم است که مردم گرفتاری و مشکلات دارند، اما وقتی میبینند خادم آنها به شهرشان به عنوان مهمان آمده، با آن چهرۀ گشاده و لبخند استقبال میکنند. واقعاً هر وقت به تبریز آمدهام برای من و همراهانم روحیه ای جدید بوده است.
ما با توکل به خداوند و امید همۀ گرهها را باز خواهیم کرد. آنهایی که ناامیدی را در این کشور ترویج میکنند، میخواهند به مردم بگویند کار شما در سال 1392 درست نبوده، حماسه نیافریدید، کاری نکردید و در برابر قدرتهای بزرگ جهان پیروز نشدید و میخواهند به مردم بگویند عظمت کشور ما بیش از گذشته در چشم جهانیان متجلی نشده؛ آنها به منافع، مصالح ملی و کشورشان خدمت نمیکنند. ناامید کردن مردم خدمت به مردم نیست. مردم ما مردم بزرگ، ارشد و آماده ای هستند.
تبریز برای شکوفایی و عظمت بیشتر آمادگی دارد. اگر آقای استاندار میگوید 48 بنگاه اقتصادی فعال، نیمه فعال یا تعطیل در سال گذشته فعال شده، حتماً این استان قدرت دارد به جای 48 مرکز دهها وصدها مرکز را به فعالیت وادارد. دولت و صندوق توسعۀ ملی در این زمینه آمادۀ حرکتاند.
شما سرمایه دار داخلی و خارجی، و هرکسی را که برای کار آفرینی آماده است، به استان تبریز و سراسر آذربایجان شرقی بیاورید و اگر طرح و پروژه ای باشد که نیاز به کمک ملی داشته باشد، صندوق ما آمادۀ کمک است. امروز در کنار دولت قدرت دیگری داریم؛ صندوق توسعۀ ملی.
برای اینکه شما بدانید این دولت با همۀ سختی ها و مشکلاتی که داشته، آمار دو روز پیش بانک مرکزی به من است که در این سه سال و نیم مجموعاً تا دو روز پیش حدود 40 میلیارد دلار به صندوق توسعه ریخته ایم که 38 میلیارد از صادرات و حدود دو و خرده ای هم از بدهی های دولت قبلی را ما پرداخت کردهایم .
این پول صندوق برای چیست؟ برای این است که وقتی سرمایه دار نیاز دارد [به او وام بدهد]. می دانید که این صندوق وقتی به دلار به مردم وام میدهد، سود آن چهار درصدی است و سود ریالی آن هم خیلی پایین تر از بانکهاست. متأسفانه، بانک های ما هنوز مشکل دارند. یکی از مشکلاتی که پیش رو داریم و باید دست به دست هم بدهیم، مسئلۀ بانک هاست. به مسئلۀ فساد اشاره شد، یکی از چیزهایی که باید دست به دست هم بدهیم و حل کنیم، فساد و قاچاق کالاست.
در این دولت الحمدلله یکی از افتخارات ما این است که کالای قاچاقی که در سال 25 میلیارد دلار محاسبه میشده، الان 15 میلیارد شده است. رئیس مبارزه با قاچاق به من گفت احتمالاً از 15 میلیارد دلار هم در سال گذشته خیلی کاهش پیدا کرده و این قدم بزرگی است که از 25 میلیارد دلار قاچاق به 15-12 میلیارد رسیدهایم. خب، باید قدم به قدم بیاوریم تا به صفر برسانیم. نمیخواهم بگویم راضی باشیم. ظرفی را در نظر بگیرید. یک دانش آموز هرچقدر هم با استعداد باشد، به هر حال چهار سال که درس میخواند، اگر همۀ نمره هایش هم بیست باشد، اگر سال اول دانشگاه وارد شده به لیسانس میرسید و برای اینکه بتواند همۀ درسها را تکمیل کند تا پایان باز زمان میخواهد و باید ادامه دهد.
تصمیم ما این است که کار را نیمه کاره رها نکنیم، انشاءالله. هرکاری هم در دولت یازدهم انجام دادهایم، با حمایت، اعتماد و کمک شما مردم بوده است. مگر بدون حمایت و رهنمودهای مقام معظم رهبری می توانستیم حصر را بشکنیم، تحریم ها را برداریم، در برابر قدرت های بزرگ ایستادگی کنیم و موفقیت به دست بیاوریم؟ همۀ اینها در سایه همت و تلاش شما بوده است. واقعاً پریروز در عسلویه برای من و همۀ ملت ایران غرور آفرین بود، ما در یک روز 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری را افتتاح کردیم و این در تاریخ ایران و صنعت نفت ما سابقه ندارد. یازده فاز گاز را افتتاح کردیم. اولین بار از لایۀ نفتی پارس جنوبی که قبلاً استفاده نمیکردیم، الان از لایۀ نفتی آن استفاده میکنیم و کم کم 15 هزار و به زودی 30 هزار و در نهایت به 60 هزار بشکه خواهد رسید. چهار پتروشیمی افتتاح شد که البته دو مورد دیگر آمادۀ افتتاح بود، منتها محاسباتی که به من دادند، گفتند یک هفتۀ دیگر کارش تمام میشود و من برای افتتاح قبول نکردم. گفتیم بعد از یک هفته وقتی تکمیل شد، وزیر نفت افتتاح کند. چیزی که یک هفته مانده من افتتاح نمیکنم، ولی چهار تا پتروشیمی بزرگ افتتاح شد و معنایش این است که کشور، مردم و بخش های مختلف ما امیدوارند. چرا به آینده امیدوار نباشیم؟
طرحهایی که در آذربایجان بود؛ بیست و چهار هزار طرح در کل کشور در سال گذشته آنهایی که نیمه فعال بوده یا فعال نبوده توانسته اند از بانک ها تسهیلات بگیرند که این قدم بسیار مهم و بزرگی بوده است.
امروز با آقای چیت چیان تلقنی برای افتتاح سد بستانآباد صحبت میکردیم که امروز رسماً فعالیتش آغاز شد. به ایشان گفتم: به طور کلی در این دولت با سدی که امروز تکمیل و افتتاح شده، چند سد دیگر افتتاح شده است؟ گفت: در این سه سال و نیم از این دولت 35 سد افتتاح شده است.
گفتم: از تاریخی که سد درست شد تا الان چقدر بوده، گفت: در کل تاریخ ایران 173 سد بوده است. در این سه سال و نیم 35 سد تکمیل ، بهره برداری و افتتاح شده و معنایش این است که حرکت بزرگی انجام گرفته است. یازده درصد تولید برق ما در این سه سال و نیم اضافه شده است و ما چهاردهمین تولید کنندۀ برق دنیا هستیم. پس چرا نباید به آینده امید داشته باشیم؟
در دولت یازدهم عمدتاً ما خواستهایم مشکلات را کنار بزنیم، موانع را برداریم و مسیر را تصحیح کنیم و این لوکوموتیو را با همت همۀ ملت ایران روی ریل خودش بیندازیم.
الان لوکوموتیو روی ریل قرار گرفته است. ضمناً میدانید در این دولت ما 160 لوکوموتیو نو هم وارد کردهایم. برخی فکر میکنند ما فقط میخواهیم هواپیمای نو وارد کنیم، نه لوکوموتیو نو هم وارد شده، ناوگان حمل و نقل جادهای را هم بازسازی و نوسازی میکنیم.
حرکت خوبی در حمل و نقل کشور شروع شده و توسعۀ بزرگی در بنادر ما به وجود آمده است. دو بندر را در هفتۀ قبل که یکی در انزلی و دیگری درامیرآباد افتتاح کردیم، چابهار هم آماده است، ولی فرصت نکردهایم برای افتتاج آن برویم.
طرح عظیم بندر چابهار و شهید بهشتی آماده افتتاح است. حرکت بزرگی در کشور شروع شده است. چرا تردید میکنیم و واقعیت ها را نمیبینیم؟ روز روشن و آفتاب در آسمان است، ولی طرف میگوید شب است. حالا هرچه میگوییم نگاهی به آسمان بینداز، اشعه آفتاب را می-بینی، که همه جا را روشن کرده است. برای چه دروغ بگوییم و تهمت بزنیم و برای چه رو در روی هم بایستیم و چنگ به صورت هم بزنیم؟ انتخابات برای دعوا، تهمت و نزاع با همدیگر نیست؛ انتخابات برای سر بلندی ایران است.
همۀ ما وظیفه داریم مردم را پای صندوق تشویق کنیم. این مهم ترین کار ماست. صف های طولانی پای صندوق که مردم برای انتخابات بیایند و حرکت بزرگی شروع شود. اگر همه پای صندوق بیاییم و مردم تشویق شوند و کسی فکر نکند که انتخابات به نفع کشور نتیجه ندارد و کسی فکر نکند که جایزهاش را از صندوق نمیگیرد. ما اگر همه پای صندوق برویم، صندوق به ما جایزه خوبی میدهد.
[حضار: وصیت هاشمی حمایتت میکنیم]
انشاءالله به حول و قوۀ الهی همه برای سربلندی ایران و اسلام دست به دست هم میدهیم." دوباره ایران، دوباره اسلام، دوباره اعتدال و دوباره امید."
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته