گزارش حاضر که بازتاب چالشهای توسعه در استان کرمانشاه است، توسط کارشناسان مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری با همکاری «اتاق فکر استان کرمانشاه» تهیه و تدوین شده است. گزارش حاصل نتایج چهار نشست تخصصی با موضوع «آب و محیط زیست»، «کشاورزی و دامداری»، «اقتصاد، صنعت، سرمایهگذاری و کسب و کار» و «اجتماعی-فرهنگی» با حضور 108 نفر از نخبگان دانشگاهی، مدیران ذیربط در دستگاههای اجرایی استان، نمایندگان اتاق بازرگانی و بخش خصوصی، فعالان مدنی و نمایندگان سازمانهای مردمنهاد استان در روزهای 25 و 31 خرداد 1395 در دانشگاه رازی کرمانشاه است. در تهیه این گزارش علاوه بر آرای نخبگان از تحلیل دادههای اسنادی، مانند سند آمایش سرزمین استان و گزارشهای سازمانی و تحلیل رسانههای محلی استفاده شده است.
مزیت و ویژگی بارز این گزارشها آن است که شناسایی و اولویتبندی مسائل استان و راهکارهای رفع آن طی فرایندی از گفتگوی اجتماعی بین نخبگان استانی، بخش خصوصی، مدیران دستگاههای اجرایی، سازمانهای غیردولتی در استان در قالب جلسات بحث گروهی و کارشناسی، حاصلشده است.
محورها و حوزههای سیاستی که در این گزارش پوشش داده خواهد شد عبارتاند از:
- حوزه اجتماعی- فرهنگی
- حوزه کشاورزی
- حوزه محیط زیست
- حوزه اقتصاد
بخشی از یافتههای این پژوهش نشان میدهد استان کرمانشاه علیرغم بهرهمندی از منابع گوناگون طبیعی، تاریخی و فرهنگی در حوزههای گوناگون اقتصادی، اجتماعی، کشاورزی و زیستمحیطی با چالشها و مسائل گوناگونی مواجه است؛ که برخی از آنها به مرحله بحرانی رسیده و در صورت ادامه وضعیت کنونی میتواند موجب افزایش ناپایداری در استان شده و لطمات جبرانناپذیری را بر استان و کشور وارد نماید. عدم توجه کافی به ویژگیهای بومی و پتانسیلهای فراوان استان، صدمات وارد شده به استان در دوران جنگ و عدم توجه کافی در جهت کاهش فاصله ایجاد شده در دوران جنگ بین این استان مرزی با سایر استانها، در زمینه سرمایهگذاری، این استان را از نظر توسعه، در موقعیتی فروتر و در قطب دافع سرمایه قرار داده؛ به گونهای که سرمایههای اقتصادی، اجتماعی و انسانی آن به محض رسیدن به موقعیتی مناسب، جز در مواردی نادر از آن خارج میگردند؛ از سوی دیگر برخی اقدامات ارزیابی نشده در طول سالها و دهههای گذشته، نه تنها موجبات بهبود وضعیت استان را فراهم نکردهاند بلکه بر شدت و عمق بحرانهای آن افزودهاند. مجموعه این عوامل در کنار یکدیگر وضعیت اقتصادی نامناسب کنونی را در این استان پدید آورده است. از سوی دیگر اتخاذ سیاستهای تمرکز گرا، سبب تمرکز بیش از 60 درصد جمعیت در مرکز استان و پیدایش مناطق حاشیهای در شهر کرمانشاه شده است که در حدود 40% از جمعیت شهر و نزدیک به 25% از جمعیت استان را در خود جای دادهاند؛ این تمرکز جمعیت در مناطق حاشیهای با قرار گرفتن در کنار موقعیت نامناسب اقتصادی استان، بستری را برای پیدایش و رشد آسیبهای اجتماعی فراهم نموده، آسیبهایی که بررسیهای مقدماتی، گویای آن است که از نظر نرخ و نوع در وضعیت نگران کنندهای قرار داشته و نهادها و دستگاههای متولی نیز به برخی از آنها اشراف ندارند.
برای دریافت و مطالعه متن کامل گزارش مسائل و چالشهای توسعه در استان کرمانشاه در چهار حوزه اجتماعی-فرهنگی، کشاورزی، محیط زیست و اقتصاد از لینک دانلود زیر استفاده کنید.