مقدمه
موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل (INSS) کنفرانس بینالمللی سالانه خود را در دانشگاه تل آویو در تاریخ 28-30 ژانویه ، 2020 برگزار کرد. موضوع کنفرانس امسال "ارزیابی استراتژیک برای اسرائیل: نگاهی به دهه آینده" بود. در این کنفرانس چالشهای امنیتی و فرصتهای یک دهه آینده از طریق چهار راه اصلی مورد بررسی قرار گرفت: عرصه جهانی، خاورمیانه، چالشهای امنیتی بیرونی برای اسرائیل و سرانجام موضوعات داخلی در رابطه با جامعه اسرائیل. در این رویداد، تصمیم گیرندگان، محققان و سازندگان افکار عمومی از اسرائیل و خارج از آن در سخنرانیها و پنلهای کنفرانس سخنرانی کردند، تا موضوعات استراتژیک و مهم در سال 2020 را مورد بررسی قرار دهند. بنابراین سوالی که مطرح است اینکه در این کنفرانس مهم چه مسائلی مورد توجه قرار گرفته است؟
آشنایی مختصر با موسسه مطالعات امنیت ملی اسراییل
رژیم صهیونیستی با تشکیل اتاقهای فکر در تلاش است تا توصیههایی را به تصمیم گیرندگان، رهبران عمومی و جامعه استراتژیک در زمینههای داخلی، منطقهای و بینالمللی ارائه دهد. یکی از مراکز تحقیقاتی که در زمینه امنیت ملی بسیار مهم است و فعالیت گستردهای دارد، موسسه مطالعات امنیت ملی اسراییل است که بخشی از استراتژیهای امنیتی اسرائیل را بر عهده داشته است. در ابتدا تشکیل این موسسه در سال 1977، ساختار مرکز به نحوی سازماندهی شده بود که بر موضوعاتی همچون: توازن نظامی در خاورمیانه، سیاست آمریکا در خاورمیانه، تروریسم بینالمللی و افکار عمومی و امنیت ملی متمرکز بوده است. اما بعدها، با دلیل تغییرات ژئوپلیتیکی و تحولات منطقهای روی مسائلی مانند امنیت منطقهای، مقابله با گروهای مورد تهدید و کنترل تسلیحات بیشتر تمرکز کرد. این موسسه در اسرائیل و خارج از آن به عنوان بخشی از مأموریت خود، متعهد شده است که روشهای نوین تفکر را ترغیب کند و زمینه همسویی در جامعه بینالملل را گسترش دهد. در همین زمینه نیز آنها مجموعه تحقیقات استراتژیک برای اسرائیل را که از تحولات مهم منطقهای متاثر است، به صورت گزارشهای راهبردی، کتابها، کنفرانسهای بینالمللی، ارزیابی استراتژیک سه ماهه و سالانه ارائه میدهند. بنابراین توجه به راهبردها و توصیههای این موسسه و رصد کرد دیدگاههای آن در مورد مسائل خاورمیانه و به خصوص ایران، بحران سوریه، مناقشه اسرائیل-فلسطین و آینده جهان که مورد توجه سیاستگذاران قرار میگیرد بسیار مهم است. رئیس کنونی این موسسه آموس یادلین است، که از سال 2011 به این سمت منصوب شد. او از سال 2006 تا 2010 به عنوان رئیس اطلاعات ارتش اسرائیل خدمت کرد.
۱. مناقشه اسرائیل-فلسطین با تاکید بر"معامله قرن"
معامله قرن یا طرح صلح ترامپ پیشنهاد صلح بین اسرائیل و فلسطین به منظور حل و فصل منازعه فلسطین-اسرائیل است که توسط دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده در تاریخ 28 ژانویه 2020 با حضور بنیامین نتانیاهو در کاخ سفید و عدم حضور طرف فلسطینی رونمایی شد. این طرح به ابتکار جرد کوشنر مشاور ارشد آمریکا تدوین شدهاست. طبق این طرح، اسرائیل در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی سازمان آزادیبخش فلسطین و قطعنامههای شورای امنیت، و الحاق بخشهایی از مناطق اشغالشده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت میکند، در حالیکه محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و بسیاری از مقامات فلسطینی و کشورهای دیگر با این طرح به شدت مخالفت کردهاند. در زیر میتوانید نقشه مورد نظر ترامپ در مورد تقسیم این سرزمین را مشاهده کنید:
در همین راستا، در این کنفرانس در رابطه با این معامله یا طرح پیشنهادی ترامپ اظهار نظر کردند. به نظر طرف اسرائیلی "معامله قرن برای اسرائیل عالی، و به عنوان پایهای مناسب برای مذاکرات است که میتواند درگیری اسرائیل و فلسطین را در شرایط جدید قرار دهد و امکان توافق را ممکن میسازد. فلسطینیها باید بدانند که زمان به نفع آنها نیست. پیش شرط های ایجاد کشور فلسطین کاملاً قابل قبول است. با این وجود بسیار مهم است که اسرائیل به یک کشور دو ملیتی نرسد. این واقعیت که این طرح در حال حاضر عمومی شد، مورد علاقه آمریکاییها است و هدف آن ایجاد دولت وحدت است". (1)
لیبرمن رئیس حزب "خانه ما" که خود یک روس تبار است، معتقد بود کشورهای عربی در هر توافقی بسیار مهم هستند. از نگاه او معامله قرن از این جهت اهمیت دارد که مبتنی بر ایده "زمین برای صلح" (land for peace) نیست. علاوه بر این، ایده مبادله زمین، از جمله در مناطق پرجمعیت بسیار مهم است. این طرح به منافع اسرائیل با روشی مطلوبتر از هر طرح قبلی پرداخته است. در عین حال، این طرح باید با دقت مورد مطالعه قرار گیرد. به عنوان مثال، هر امتیاز در بیتالمقدس (اورشلیم) فقط میتواند پس از همه پرسی ملی و قوانین ویژه با اکثریت دو سوم انجام شود. از دیدگاه حقوق بینالملل، همانطور که توسط اداره حقوقی وزارت امور خارجه مشخص شده است، تغییر مرزها مشکلی ندارد. این همچنین به معنای انتقال نیست. در این زمینه ، لیبرمن بیان میکند که افراط گرایی رو به رشد در میان شهروندان عرب اسرائیل به ویژه نگران کننده است و در حال حاضر مهمتر از یک شریک فلسطینی، تعامل با کشورهای معتدل عربی است که توافق کلی منطقهای را ضروری میکند. در مورد الحاق دره اردن نیز از آنجایی که این امر به طور قطعی در اجماع اسرائیل (مورد موافقت تمامی اسرائیلیها) انجام میشود، هیچ دلیلی برای اجرای آن حتی قبل از انتخابات وجود ندارد. (2)
از سوی دیگر نیتزان هوروویتس، رهبر حزب میرتس اظهار داشت که "معامله قرن" ترامپ در واقع "چرخش قرن" است. وی بیان کرد که فکر نمیکند برنامه خوبی باشد و این مذاکرات نباید بین اسرائیل و ایالات متحده باشد، بلکه بین اسرائیل و فلسطینیها شکل بگیرد، در حالی که فلسطینیها از حضور در این طرح خارج شدند. وی همچنین اظهار داشت عناصری در این طرح وجود دارد که فلسطینیها هرگز آنها را نمی پذیرند. هوروویتس ایده اجرای این طرح را رد کرد، زیرا اسرائیل دارای یک دولت موقت و یک نخست وزیر است که کیفرخواست برای او صادر شده است. دیدگاه حزب میرتس این است که مستقیما با فلسطینیها در مورد راه حل دو کشوری برای حل دیپلماتیک مناقشه صحبت کنند و از تصمیم گیریهای یکجانبه خودداری کنند. وی از بنی گانتز از حزب "آبی و سفید" خواست تا کاملاً واضح بگوید که او و حزبش مخالف اقدامات یک جانبه هستند و این طرح باید پس از انتخابات در مذاکره با فلسطینیها مورد بحث قرار گیرد. هوروویتس سپس در مورد لزوم رهبران سیاسی اسرائیل گفت که حمایت از جامعه عرب لازم است، نه تنها برای ایجاد یک دولت، بلکه به طور کلی برای جامعه اسرائیل، زیرا به نفع اسرائیل است که با عربها به نفع خود در همه زمینهها همکاری کنند. (3)
اما بر خلاف دیدگاه قبلی، یوآف گالانت وزیر جذب و مهاجرت اسرائیل، اجرای طرح ترامپ را بی درنگ و بدون تأخیر، خصوصاً حاکمیت بر دره اردن، که دارای اجماع ملی است، خواستار شد. وی گفت که دره اردن از اهمیت استراتژیک برخوردار است و اسرائیل حتی بدون مشورت با اردنیها باید تصمیم بگیرد. دره اردن به عنوان یک حائل بین اسرائیل و ایران عمل میکند و اسرائیل باید از این منطقه دفاع کند. وی اظهار داشت که این مربوط به یک حق تاریخی نیست، بلکه در مورد عمق استراتژیک است. وی خاطرنشان کرد که اردن همچنین علاقه دارد که جمعیت فلسطین خود را از کرانه باختری جدا کند و اقدام اسرائیل به این امر کمک میکند. گالانت در ارتباط با به رسمیت شناختن یک کشور فلسطینی گفت که فلسطینیها کنترل نظامی در مرزها یا فضای هوایی نخواهند داشت، بلکه دارای خودمختاری خواهند بود. گالانت اظهار داشت که آنچه مهم بود اجماع ملی است، در حالی که اجماع بینالمللی اهمیتی ندارد. (4)
از سوی دیگر در این کنفرانس، کارشناسان در مورد غزه نیز پیشنهاداتی را بیان کردند. آقای نیکولای ملادینوف، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در روند صلح خاورمیانه، در مورد راه حل های غزه صحبت کرد. وی با بیان اینکه پیشنهاد دولت ترامپ تغییر چشمگیری در الگوی چگونگی ارتباط جهان با مناقشه اسرائیل-فلسطین ایجاد میکند، ابراز تردید میکند که این مبنای مذاکرات بین اسرائیل و فلسطینیها خواهد شد. او معتقد است که مذاکرات هنوز امکان پذیر است اگر اسرائیل سعی کند یکجانبه پیشنهاد ترامپ را اجرا کند، مذاکرات پس از آن غیرممکن خواهد شد. وی اظهار داشت که الحاق کردن راهی اشتباه خواهد بود. در صورت عدم وجود روند صلح، سازمان ملل باید بیشتر وقت خود را صرف تلاش برای جلوگیری از وقوع خشونت و حتی آتش بس طولانی مدت در غزه کند. او معتقد است که تنها راه حل منازعه از طریق یک توافق سیاسی پایدار است. آقای ملادینوف خاطرنشان کرد که اقدام نظامی برای از بین بردن جناح نظامی حماس باعث میشود اسرائیل با سومالی دیگر - یک منطقه غیردولتی و غیرقانونی - در مرزهای خود رها شود. وی گفت که بهترین گزینه در حال حاضر، مدیریت درگیری برای جلوگیری از وخیم شدن و ایجاد شرایط برای چشم انداز مذاکرات و بازگشت مقامات فلسطین به غزه است. (5)
هم چنین آموس یدلین، مدیر موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل، درباره "معامله قرن" صحبت کرد. او بیان داشت آیا مشخص است که برنامه ترامپ به برنامههای سیاسی قبلی پیوسته است و آیا هیچ تغییری ایجاد میکند؛ ابتکارات خطرناک، مانند الحاق قلمرو اسرائیل ایجاد میکند، یا مبنایی برای مذاکرات میشود. در صورت عدم نتیجه گیری مذاکرات ، این طرح باید با دقت و به تدریج اجرا شود تا جدایی اسرائیل از فلسطینیان ترویج شود. خطر الحاق یک جانبه قلمرو سیاسی بیشتر از نظامی است. به اعتقاد او غزه به خودی خود یک مشکل است و 6 گزینه وجود دارد ، اعم از یک آتش بس تا جنگ همه جانبه. گزینه میانی توافق برای نافع اسرائیل بهتر است. (6)
در این کنفرانس بینالمللی برای نشان دادن شاخص امنیت ملی و بررسی افکار عمومی برای موضوع راه حل دو دولتی و تنش بین اسرائیل و فلسطین نظر سنجی را ارائه دادند. در این بررسی انجام شده خانم دکتر زیپی اسرائیلی، خاطر نشان کرد که افکار عمومی اسرائیل پر از تناقض است اما منطقی نیز در مورد این تضادها وجود دارد. افکار عمومی تمایل داشتند که درباره اظهاراتی که بخشی از اسطورههای اسرائیل بوده، به توافق برسند. به عنوان مثال، این نظرسنجی نشان میدهد که اکثریت اسرائیلیها قبول دارند که ملت یهود ملت انتخاب شده است، که فقط میتوانیم به خودمان اعتماد کنیم. از نظر نحوه احساس اسرائیلیها نسبت به وضعیت استراتژیک اسرائیل، اکثریت با اظهارات زیر موافق بودند: اسرائیل یک "ویلا در جنگل" است (villa in the jungle)، دموکراسی اسرائیل در معرض خطر است و ما همیشه با شمشیر زندگی خواهیم کرد. این سال (2020) افزایش این احساس را نشان داد که دمکراسی اسرائیل در معرض خطر است. در مورد تهدیدها، اکنون در سه سال گذشته، افکار عمومی بزرگترین تهدید برای اسرائیل را جبهه شمالی (Northern Front) میدانند. مردم اسرائیل اکثریت قاطع اطمینان دارند که اسرائیل میتواند با موفقیت با چالشهایی مانند ترور مقابله کند. جالب است اسرائیلیها حداقل به حمایت مداوم ایالات متحده اطمینان دارند.
دکتر اسرائیلی بیان داشت از بین کسانی که در این نظر سنجی رأی دادند، دو سوم (3/2) فکر کردند جبهه داخلی اسرائیل به اندازه کافی برای یک درگیری نظامی احتمالی آماده نشده است. اگرچه او معتقد است که این با نظر عموم مردم اسرائیل در تضاد است، یعنی 58٪ از آنها فکر میکنند جبهه داخلی تا حد زیادی آماده است. 4/4 از سه چهارم (4/3) رای دهندگان تصور میکردند که اسرائیل باید با ایران در سوریه حتی به قیمت جنگ مقابله کند. 70٪ از اسرائیلیها معتقدند که ارزشهای هدایت شده ارتش اسرائیل (IDF) با ارزشهای جامعه مطابقت دارد، اگرچه 64٪ نیز ابراز نگرانی میکنند که اختلافات عقیدتی در جامعه اسرائیل به IDF آسیب میرساند. در مورد راه حل دو دولتی، جامعه اسرائیل بسیار قطبی است، با شکافهای عمده بین جمعیت یهودی و عرب و بین مواردی که خود را چپ یا راست تعریف میکنند. اکثریت معتقدند راه حل دو دولتی در دراز مدت قابل دستیابی است اما در کوتاه مدت امکان پذیر نیست. در مقایسه با نظرسنجیهای افکار عمومی از سال 1988، مشاهده میکنیم ارزشها در جامعه اسرائیل از سال 1988 تغییر یافته است و اکنون اکثریت باور دارند که اکثریت جمعیت یهودی را حفظ کنند. (۷ و ۸)
۲. موضوع ایران
یکی از پنلهای اصلی در این کنفرانس بینالمللی به موضوع ایران اختصاص داشت. مهمترین مسائل مربوط به ایران، بحث هستهای، حضور ایران در خاورمیانه؛ به خصوص سوریه و در نهایت استراتژی جلوگیری از افزایش نفوذ آن مورد بررسی قرار گرفت.
- ایران در مقابل ایالات متحده: تشدید یا مذاکره؟
در این پنل، خانم هالی داگرس بیان داشت که پیامهای دولت ترامپ گیج کننده بوده است. به این معنا که ایران تا حدودی در حال از بین رفتن است، زیرا آنها میدانند که هدف آمریکا تغییر رژیم است، در حالی که رهبران و مقامات آمریکایی آشکارا این موضوع را ابراز کردهاند و از دیدگاه ایران، آنها نمیتوانند با دولت ترامپ مذاکره دو جانبه کنند. به گفته داگرس، هیچ یک از طرفین نمیخواهند به سمت جنگ بروند، اما احتمال 50:50 برای رفتن به جنگ وجود دارد. تنها راه پیش رو از طریق دیپلماسی با کمک اروپا است. علاوه بر این، هر نوع مذاکره به دنبال ترور سردار سلیمانی چندجانبه خواهد بود، به دلیل اینکه ایرانیان با دولت آمریکا مذاکره دو جانبه نخواهند کرد. با این حال، هر ابتکار عمل چند جانبه احتمالاً توافق مشابهی با برجام خواهد داشت. دکتر مایکل دوران خاطرنشان کرد: ایرانیان به دلیل سیاست حداکثر فشار ایالات متحده ، علاوه بر اعتراض در عراق و لبنان ، ایران را تحت فشار اقتصادی عظیم قرار می دهند. همچنین به گفته مایکل دوران، هرگونه مذاکره واقعی با هدف دستیابی به نتیجه با ایران میتواند تنها پس از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده اتفاق بیفتد و ایرانیها مذاکرات را به گونهای تنظیم میکنند تا حداکثر نتیجه و امتیاز را از آمریکا بگیرند. سرلشکر گیورا آیلند، رئیس سابق شورای امنیت ملی اسرائیل و همکار ارشد تحقیقاتی در موسسه مطالعات امنیت ملی اظهار داشت که وضعیت امروز خوب نیست. اگر نقطه شروع تحریمها این بود که ایران را از دستیابی به سلاح هستهای دور کنیم، به نظر میرسد که برعکس اتفاق میافتد، و سیاست آمریکا در قبال ایران ناموفق بوده است. وی افزود: ترامپ اقدامات مؤثرتری را که میتواند در مورد ایران اعمال شود از دست نداده است. به این معنا که لبنان که تحت کنترل کامل ایران از طریق حزب الله است، در آستانه فروپاشی اقتصادی است و درخواست وامهای دراز مدت از اروپا و سازمانهای پولی بینالمللی را دارد. آنها میتوانند پافشاری کنند تا لبنان نتواند در ازای توانبخشی اقتصادی واردات سلاح داشته باشد یا حتی بسازد. این به حزب الله فشار میآورد و به نوبه خود قدرت ایران را تضعیف میکند. (9)
- تحریمهای دولت ایالات متحده در سال 2020: اولویتها و استراتژیها
از سوی دیگر، آقای دیوید پیمان از وزارت امور خارجه آمریکا تأکید کرد که تحریمهای اقتصادی یک ابزار سیاست خارجی برای دستیابی به اهداف سیاست خارجی است. به این معنا که تحریمها برای تشویق رفتارهای تغییر یافته اعمال میشوند، این کار به گونهای طراحی شده است که از عوارض جانبی ناخواسته جلوگیری میکند که این مهم میتواند منافع ایالات متحده را در جاهای دیگر تضعیف کند. در مورد ایران، آقای پیمان تاکید دارد که هدف از کمپین فشار حداکثری، محروم کردن ایران از درآمدی است که برای فعالیت بدخیم در منطقه و علیه مردم خود استفاده میکند. اساساً، ایران باید بین ادامه فعالیتهای ناعادلانه و استفاده از هر پولی که در اختیار دارد برای اهداف داخلی انتخاب کند. اگرچه این تحریمها فقط 14 ماه است که به اجرا در آمده و چشم پوشی صادرات نفت برای کشورهای خاص تنها 8 ماه پیش لغو شده است، اما در حال حاضر نتایج ملموس وجود دارد. بودجه برای شبه نظامیان شیعه عراق کاهش یافته است. بودجه دفاع ایران 29٪ و بودجه سپاه 17٪ کاهش یافته است. و حزب الله فاقد بودجه است. این تحریمها همچنین فساد سیستم داخلی را برجسته کرده است، و اقدامات ریاضتی صورت گرفته توسط ایران باعث شده است که مردم برای مخالفت با حاکمیت به خیابانها بروند. اقتصاد ایران در رکود اقتصادی قرار دارد، بیکاری بالا، نرخ تورم بالا و 17 از 18 صندوق بازنشستگی ورشکسته است. احتمالاً تحریمهای بیشتر ایالات متحده، در دامنه و اهداف استراتژیک گسترش یافته است. (10)
- نیاز اسرائیل به یک برنامه جدید
در ادامه این اظهار نظرها و پس از پایان اولین روز کنفرانس، ژنرال بنی گانتس سخنرانی خود را روی دو محور مناقشه اسرائیل-فلسطین و ایران متمرکز کرد. در ابتدا او اعلام کرد که طرح ترامپ باید مبنایی برای یک برنامه سیاسی برای صلح بین اسرائیل و فلسطینیها باشد و بنابراین وی آن را به کنست ارائه میدهد. به این معنا که برای تأیید در هفته آینده این طرح یک رویداد تاریخی است و به اسرائیل فرصتی تاریخی میدهد تا مرزهای خود را تعیین کند و از سالهای طولانی مدیریت درگیری به سمت حل مناقشه حرکت کند. این امر اسرائیل را قادر میسازد تا هدف خود را به عنوان یک کشور یهودی، دموکراتیک و ایمن تأمین کنند. این امر بر عهده رهبری فلسطین است که اصول این طرح را به عنوان پایهای برای حل مناقشه و فرصتی برای صلح بپذیرد. از طرف اسرائیل، گامهای یک طرفه خطرناک است و اسرائیل را به خطر میاندازد و منجر به توافقنامه نمیشود. به همین ترتیب، عدم ابتکار عمل استراتژیک سیاسی در سالهای اخیر به اسرائیل آسیب رسانده است؛ غفلت نسبت به اردن همان چیزی است که نخستین انصراف قلمرو از کنترل اسرائیل را از زمان جدا شدن از غزه برانگیخت. در بخش دوم، او در مورد ایران بیان داشت که از نظر نظامی، اسرائیل نیاز به پیشرفت دارد تا توانایی بازدارندگی در برابر ایران را داشته باشد؛ از نظر سیاسی نیز، باید با قدرتهای جهانی علیه ایران متحد شود؛ و باید بازدارندگی در برابر حماس را بازگرداند. اسرائیل نیاز به یک برنامه استراتژیک جدید دارد که باعث بهبود شفافیتها و تقویت همبستگی خواهد شد. (11)
- بازیهای جنگ در شمال (War Games in the North )
در سناریوی بازیهای جنگ، که در آن اسرائیل حملات خود را به لبنان و سوریه انجام میدهد ، سرهنگ دوم اورنا مظاهری، نماینده حزب الله، اظهار داشت که اگرچه حزب الله علاقهای به جنگ در این مرحله ندارد، اما با حمله به اماکن نظامی در شمال، به منظور تضعیف اسرائیل پاسخ میدهد. ژنرال جان آلن، (با بازی سوریه)، اظهار داشت که بشار اسد دوست دارد مشروعیت خود را حفظ کند که مترادف با حاکمیت سوریه است. از آنجا که هدف وی زنده ماندن رژیم است، او باید هر چه سریعتر تنش زدایی کند و ائتلاف خود با روسیه، ایران و حزب الله را حفظ کند. برای تشدید این سیاست، روسیه کلیدی خواهد بود. ایران باید نیروهای قدس را تحت کنترل خود درآورد و آنها را از انجام حملات به اسرائیل متوقف کند. هم چنین سرلشکر نیتسان آلون (با بازی اسرائیل) اظهار داشت که اسرائیل به دلیل حمایت آمریکا از این اقدام، فشار اقتصادی بر ایران از تحریمها و این واقعیت که اسد هنوز برای بقای خود میجنگد حمله به لبنان و سوریه را به خطر خواهد انداخت. به گفته دکتر ایگور یورگنس ( با بازی روسیه) بیان داشت، پوتین، رئیس جمهور روسیه بلافاصله خط مستقیم با اسرائیل برقرار میکند و کانالهای ارتباط با ایالات متحده، ایران و اسد را باز میکند. روسیه بیشترین علاقه را به تسریع در اوضاع دارد. روسیه بهترین روابط با اسرائیل را دارد و تاکنون در تلاش برای تقویت آنها در برقراری صلح است. با این حال، اگر نیروهای اسرائیلی به دمشق نزدیک شوند، پوتین یک مشکل جدی داخلی را در پی خواهد داشت و در این صورت، روسیه به فکر استقرار نیروهای زمینی خواهد بود، گرچه این انتخاب اول پوتین نبود. ژنرال جوزف ووتل در نقش ایالات متحده اظهار داشت: گرچه جنگ اجتناب ناپذیر نیست و مطلوب نیست، اما پاسخ عملیاتی ایالات متحده شامل پاسخ مستقیم علیه گروههایی در عراق است که به نیروهای آمریکایی حمله کردند، پشتیبانی اسرائیل، و متوقف کردن ایران از حملات بیشتر. برای دور نگه داشتن ایران از این درگیری گسترده تر، ایالات متحده از تماس با روسیه استفاده میکند تا به سمت درگیری مستقیم آمریکا و ایران تشدید نشود.
در همین راستا، ژنرال دیوید پترائوس در مورد سناریوی بازیهای جنگ علیرغم این فرض که ترور سردار سلیمانی باعث ایجاد جنگ منطقهای میشود، اظهار داشت که این زمان برای نشان دادن پرخاشگری نیست، زیرا جانشین سلیمانی برای بازیابی خود به زمان نیاز دارد. وی همچنین موافقت کرد که پاسخ حزب الله فقط نمادین است، زیرا نمیخواهد مانند سال 2006 با اسرائیل جنگ کند. وی همچنین اضافه کرد که اسرائیل از طریق فلاخن داود و قابلیتهای دفاعی آن در از بین بردن جنگ موفق بوده است. پترائوس همچنین با ارزیابی اسد موافقت کرد، که مانند حزب الله، وی به کمک نیروی قدس سپاه پاسداران احتیاج دارد، اما نمیخواهد خطر جنگ کامل با اسرائیل را شعلهور کند. ژنرال گادی آیزنکوت، رئیس ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل خاطرنشان کرد: توانایی ایران در آسیب رساندن به اسرائیل بسیار محدودتر از تواناییهای اسرائیل در مقابل حزب الله و سوریه است. برای شش سال گذشته، اسرائیل آرامش نسبی داشته و بازدارندگی عنصر اصلی در اینجا بوده است. در این مدت، اسرائیل برای جلوگیری از تعقیب ایران در سوریه، تخریب پروژه موشکی و کمک به شکست دولت اسلامی تلاش کرده است. به گفته آیزنکوت، رویارویی با ایران بسیار پیچیده خواهد بود، اما اسرائیل از قابلیتهای قابل توجهی برخوردار است. با وجود سکوت از سال 2006، تمایل حزب الله / ایران برای تهدید اسرائیل کم نشده است. با توجه به حضور ایران در منطقه، پترائوس بیان داشت: قابل تصور است که آمریکا باید به حمله به اسرائیل پاسخ دهد، اما این اتفاق پس از طی یک سری طولانیتر از مراحل موقت خواهد افتاد. در همین حال، پوتین میخواهد درگیر شود و اصلی ترین کارگزار باشد. در مورد اسد، پترائوس اظهار داشت که همه طرفها دوست دارند وی را از سوریه دور کنند، اما این لزوماً به یک نیروی متحد به جای او ایجاد نمیکند و همچنین کشور به معنای واقعی یکپارچه یا مستقل نیست. بنابراین حتی اگر اسد برداشته شود، برخی گروههای دیگر وارد می شوند و همه در سوریه با او بیعت میکنند. آیزنکوت بیان داشت که اسرائیل هنوز هم با تهدیدهای جدی روبرو است و میتواند به دلیل محاسبه غلط منجر به تشدید آن شود. درس اصلی در اینجا این است که به عملیاتها برای منافع خود ادامه دهیم، در آنجا که ممکن است با شرکای منطقه همکاری کنیم. (12)
بر اساس نظرسنجی آنلاین در میان پیروان آنلاین عرب در INSS ، عموم مردم عرب بیشتر از رهبرانشان به جنگ اسرائیل و فلسطین علاقهمند هستند و به کار INSS در این زمینه علاقه دارند. بیشتر پاسخ دهندگان طرفدار توافق احتمالی اسرائیل و حماس در غزه بودند. با توجه به نگرش به ایران، اکثر پاسخ دهندگان ایران را به عنوان یک تأثیر منفی در منطقه میبینند (دو برابر بیشتر از کسانی که اسرائیل را منفی میدانند). اکثر آنها احساس میکنند که احتمال جنگ بین اسرائیل و ایران اندک است. در صورت وقوع جنگ ، 36٪ از هیچ طرف حمایت نمیکردند. 33٪ از اسرائیل حمایت میکردند. و 29٪ از ایران حمایت میکنند. فوری ترین مسائل در ذهن پاسخ دهندگان عرب: فساد دولت؛ بیکاری؛ نیاز به خدمات پیشرفته اجتماعی؛ و رادیکالیسم در منطقه بود. (13)
۳. بحران سوریه
سومین محور مهمی که در این کنفرانس مورد بررسی قرار گرفت، بحران سوریه، حضور قدرتهای منطقهای در آن و آینده مورد نظر تمامی بازیگران تاثیر گذار در این بحران است.
- سوریه: بازگشت به آینده؟
در این کنفرانس به جنبههای مختلف سوریه پیش بینی شده در دهه آینده پرداخته شد. در این میان، خانم جنیفر کافارلا بیان داشت: در حالی که ممکن است جنگ داخلی سوریه به پایان برسد (که مورد اختلاف است)، این کشور از وضعیت پایدار به دور است. شکل احتمالی حکومتداری آن یک دیکتاتوری احیا شده حاکم بر جامعه آسیب دیده خواهد بود. مشکلات بازسازی با یک بحران اقتصادی بزرگتر میشود، اگرچه سوریه ممکن است در برقراری مجدد روابط با کشورهای عربی موفق باشد. یک سؤال اساسی مربوط به ماهیت بازسازی ارتش سوریه است: آیا با توجه به منافع روسیه، تقریباً در یک جنگ سرد قرار دارد، بازسازی خواهد شد، که به موجب آن، مسکو انحصار را میگیرد یا اینکه منافع بیشتر ایران را به دنبال تلاش دائمی حضور جغرافیایی (در امتداد خطوط عراق) دنبال خواهد کرد. ایران به وضوح دارای منافع قدرتمندی در سوریه است و برای روسیه حتی اگر بخواهد، خارج کردن کامل ایران از این منطقه دشوار است. همچنین درباره آینده مناطق تحت کنترل ترکیه و احیای گروههای جهادی که این خلا را پر میکنند نیز سوالاتی وجود دارد. حضور ایالات متحده در منطقه شکننده است. خانم کافارلا اظهار داشت که سوریه در مرحله پسا جنگ نیست، اما از نظر اقتصاد، سرزمین و عوامل دیگر بسیار محتمل است که طی ده سال سوریه منطقه جنگی باقی بماند. (14)
از سوی دیگر کارشناسان مسائل راهبردی در موسسه مطالعات امنیت ملی در این کنفرانس، در مورد سوریه و تأثیرات آن بر منطقه و همچنین اروپا و ایالات متحده مورد بحث قرار دادند. پروفسور فرانسوا هایزبورگ، مشاور ارشد اروپا در انستیتوی بین المللی مطالعات استراتژیک اذعان کرد که لیبی به سوریه جدید تبدیل شده است، با سطح بالایی از خشونت زیاد، همچنین روابط بین دو کشور، به ویژه با توجه به حضور شبه نظامیان سوری در لیبی مشخص شده است. هایزبورگ در مورد نقشهایی که کشورهای یونان و ترکیه در مورد اکتشافات زیرزمینی و حقوق حفاری در دریای اژه ایفا میکنند، بحث کرد، با اینکه یونان از اسرائیل و مصر جانبداری میکند، ترکیه با قطر و دولت شناخته شده سازمان ملل در طرابلس همسو است. در مورد درگیری ایالات متحده در سوریه و تمایل ترامپ از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، پروفسور هایزبورگ بیان داشت که ترامپ در ادامه سیاست اوباما میخواهد خاورمیانه را برای حفظ منافع خود ترک کند. با این حال، هایزبورگ اظهار داشت که ترامپ هیچ درک ثابتی در خاورمیانه ندارد و از انگیزه معاملهگری برخوردار است. (15)
نتیجهگیری
با توجه کنفرانس برگزار شده و رویکردهایی که اکثر سیاستمداران و کارشناسان برجسته حوزه امنیت ملی ابراز کردند، نشان میدهد پیامدهای این جلسات میتواند در تصمیمسازی و سیاستگزاری اسرائیل و ایالات متحده آمریکا در قبال ایران، مناقشه اسرائیل-فلسطین و بحران سوریه مورد بهرهبرداری قرار گیرد. یکی از ایدههای مکرر در مورد امیدها برای منطقه در پنج سال آینده، با این ایده که منطقه را پایدارتر، مرفهتر و رضایت بخشتر کند، نیاز به هماهنگی مداوم و نزدیک بین ایالات متحده و اسرائیل دارد. مهار ایران یک عنصر اساسی در این کنفرانس بود و لازمه آن را مهار رفتارهای همسویی چین و روسیه در قبال ایران میدانند. آنچه نشان میدهد اینکه ایالات متحده خاورمیانه را ترک نمیکند و به دنبال ائتلافهای بهتر برای مقابله بهتر با تهدیدها است، بنابراین، همکاری با شرکای منطقهای (عربستان سعوی، اسرائیل) ادامه خواهد یافت. از سوی دیگر، یکی از زمینه های احتمالی که منافع ایالات متحده و اسرائیل ممکن است متفاوت باشد، مربوط به چین است. برای اسرائیل حفظ و تقویت روابط با مصر و اردن از اهمیت و فوریت برخوردار است. در ارتباط با مناقشه اسرائیل-فلسطین، اکثر کارشناسان معتقد بودند که معامله قرن که ترامپ با پیگیریهای کوشنر طی این سه سال انجام داده است، به نسبت طرحهای قبلی قابلیت اجرایی شدن را دارد. اگرچه برخی دیگر معتقد بودند که بایستی برای صلح دائمی در خاورمیانه طرف فلسطینی نیز حضور داشته باشد. در نهایت اینکه در ارتباط با چگونه نظم جهانی در دهه آینده اکثر سیاستمداران معتقد بودند که نظم جهانی با یک رقابت استراتژیک شکل خواهد گرفت. آنها معتقد بودند که اسرائیل و آمریکا باید نگران اتحاد چین و ایران باشند که میتوانند منابع اروپا را در خلیج فارس کنترل کنند. اسرائیل هم چنین به طور خاص نگران ترک منطقه توسط ایالات متحده است، و اسرائیل را برای مواجهه با ایران و ظرفیت هستهای آن تنها بگذارد.
منابع
منابع:
1- https://www.inss.org.il/interview-with-yesh-atid party/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
2- https://www.inss.org.il/interview-with-yisrael-beiteinu/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
3- https://www.inss.org.il/interview-with-meretz/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
4- https://www.inss.org.il/minister-of-aliyah-and-integration/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
5- https://www.inss.org.il/solutions-for-gaza2020conference/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
6- https://www.inss.org.il/strategic-assessment-for-israel-2020conferece/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
7- https://www.inss.org.il/national-security-index-public-opinion-survey2020conference/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
8- https://www.inss.org.il/wp-content/uploads/2020/01/%D7%9E%D7%93%D7%93-%D7%94%D7%91%D7%99%D7%98%D7%97%D7%95%D7%9F-%D7%94%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%9E%D7%99-%D7%9E%D7%A6%D7%92%D7%AA-%D7%9C%D7%9B%D7%A0%D7%A1-%D7%A2%D7%9D-%D7%9B%D7%9C-%D7%94%D7%A9%D7%90%D7%9C%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%A0%D7%92%D7%9C%D7%99%D7%AA-1_compressed.pdf
9- https://www.inss.org.il/iran-vs-us-escalation-or negotiation/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
10- https://www.inss.org.il/u-s-government-sanctions-in-2020-priorities-and-strategies/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
11- https://www.inss.org.il/gantz-israel-needs-a-new-agenda/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
12- https://www.inss.org.il/war-games-in-the-north-and-a-surprising-display-of-restraint/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
13- https://www.inss.org.il/views-from-the-arab2020conference/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
14- https://www.inss.org.il/syria-back-to-the-future/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined
15- https://www.inss.org.il/ambassadors-discuss-syria/?offset=undefined&posts=undefined&outher=undefined&from_date=undefined&to_date=undefined