در چکیده این گزارش آمده است:
آگاهی یافتن از مسائل و عوامل جمعیت و رابطه آنها با سایر عوامل و مسائل از نیازهای فزاینده جامعه جهانی است. در هر برنامهریزی، بسته به زمینه و هدفهای آن تعداد خاصی از عوامل اقتصادی و اجتماعی مطرح میشود. جمعیت تنها عاملی است که در کلیه برنامهریزیهای توسعه، به صورت عامل تولید کننده، مصرفکننده و یا به هر دو صورت آن نمود دارد. مطالعات متمرکز بر پدیدههای جمعیتی (باروری، مرگومیر و مهاجرت)، که از عناصر پویای تحلیل جمعیت هستند، دارای نقش اساسی و تعیینکنندهای در تغییرات جمعیتی هستند.
با توجه به ابلاغ سیاستهای جمعیتی توسط مقام معظم رهبری در اردیبهشت سال 1393 سیاستهای مستقیم و غیرمستقیم جمعیتی مورد توجه قرارگرفتهاند. سیاستهای شماره ۱، ۶ و ۱۴ با اشاره به افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی، ارتقاء امید زندگی، تأمین سلامت و تغذیه سالم جمعیت و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، بهویژه اعتیاد، سوانح، آلودگیهای زیست محیطی و بیماریها، رصد مستمر سیاستهای جمعیتی در ابعاد کمی و کیفی، تدوین شاخصهای بومی توسعه انسانی و انجام پژوهشهای جمعیتی و توسعه انسانی، مستقیماً سیاستهایی برای افزایش نرخ باروری کلی ابلاغ شده است. با این حال بخش عمده سیاستهای ابلاغی با رویکرد سیاستگذاری غیر مستقیم که تأثیرات بلند مدت دارند، تدوین شدهاند؛ بهطوریکه در سیاستهای شماره 2، 3، 4، 5، 7، 8، 9، 10، 11، 12 و 13؛ به موضوعاتی نظیر رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج و ... اشاره شده است.
در راستای تحقق سیاستهای 14 گانه ابلاغی مقام معظم رهبری مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری به تهیه و تدوین گزارش «تحولات و وضعیت جمعیت در جمهوری اسلامی ایران»، با همکاری موسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور پرداخته است. پس از تدوین این گزارش در تاریخ سوم آذرماه 1397 از سازمانها و دستگاههای ذیربط دعوت به عمل آمد تا نظرات و دیدگاههای خود را در راستای اصلاح، تقویت، رفع کمبودها و نیازهای مورد درخواست خود در گزارش اعلام نمایند.
در این جلسه نمایندگانی از مرکز آمار ایران، موسسه کار و تأمین اجتماعی، سازمان حفاظت محیطزیست، سازمان ثبت احوال، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، سازمان برنامهوبودجه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دبیرخانهٔ شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور داشتند و نقطه نظرات خود را در مورد مسائل جمعیتی و گزارش مربوطه ارائه نمودند.
برای مطالعه و دریافت متن کامل این مقاله، روی لینک زیر کلیک کنید.