در چکیده این پژوهش آمده است:
به منظور پیشنهاد طرحی از نظام جایگزین بینالملل، لازم بود تا معایب نظام کنونی از حیث نظری و عملی شناسایی شود. در پروژه شماره 20 با عنوان «آسیبشناسی و ریشهیابی معضلات کنونی و ارائه پیشنهادات اصلاحی برای نظام بینالمللی» تلاش شده است به تبیین آسیبها و نقدها و ریشهیابی مشکلات توجه شده و سپس با ترکیب این موارد، پیشنهاداتی در مسیر اصلاح نظام بینالملل کنونی ارائه میگردد. آسیبشناسی و ریشهیابی معضلات کنونی در نظام بینالملل از حیث نظری و تجربی بسیار پیچیده است. برای رسیدن به این مهم بخشی از این موضوع به فاصله گرفتن مناسب از وادی بحثهای فلسفی مربوط میشود و بخشی نیز به عدم سوگیری نسبت به ساختارها، کارکردها، وقایع و رخدادهای نظام کنونی بینالملل مربوط میشود. مسئله بعدی مربوط است به نقدها و پیشنهاداتی که موضوع مسیر اصلاح نظام بینالملل کنونی را ترسیم میکند. در این بخش نیز چگونگی ترکیب و تبیین نقدها و پیشنهادات کار دشواری مینمود.
ضرورت و اهمیت موضوع آسیبشناسی و ریشهیابی معضلات کنونی و ارائه پیشنهادات اصلاحی برای نظام بینالمللی آن قدر مهم و اساسی بود که بدون انجام آن طرح نظام جایگزین بینالملل معنا و مفهوم واقعی نداشت چرا که همواره برای ارائه طرح و مدلی جایگزین برای واقعیاتی موجود، نگاه به پیشینه آن و یافتن ضعفها و نواقص ضروری و لازم است.
در ابتدا تحلیل محتوای کیفی نتایج پروژههای مطالعاتی طرح تدوین نظام جایگزین بینالملل انجام گرفت و با مشاهده خلاءها و نواقص، مطالعات اسنادی مناسبی صورت پذیرفت و با استفاده از مصاحبههای گروهی (گروههای متمرکز) با مجریان پروژههای مطالعاتی نواقص مورد اصلاح قرار گرفت.
نتایج این پروژه شامل شرحی مفصل از این فهرست است. ضعفها و نواقص نظام بینالملل کنونی در بعد نظری شامل ضعف در نظام معرفتشناسانه ما دیگر است که به انسان و هستی به طور شیانگارانه نگاه میشود. از این بینش سکولار غیردینی نظام سیاسی سرمایهداری لیبرال منتج میشود که ضعفهای آن در جهان روزبهروز گستردهتر و پردامنهتر میشود. بخش دیگر ضعفها ناشی از نقد ساختاری و عملکردی به کلیه اجزاء و نهادها و سازمانها و... نظام بینالملل است. بخش سوم نتایج به نقدها و پیشنهادهای کلی حاصل از مطالعات مربوط است. قسمتی از آنها در بعد نظری مربوط میشود به پیشنهادات مدلی نظری، توحیدگرا، فطری الهی که به جایگاه انسان و هستی از دو بعد مادی و غیرمادی نگاه میشود. بعد دیگر پیشنهادات کلی برای اصلاحات درون و برون گفتمانی، ساختاری و نهادی نظام کنونی بینالملل است.
برای آگاهی از سایر پژوهشهای انجام شده «طرح نظام جایگزین بینالملل» (اینجا) کلیک کنید.
برای مطالعه و دریافت متن کامل این پژوهش، روی لینک زیر کلیک کنید.