طرح تدوین «نظام جایگزین بین‌الملل» (از طرح‌های پژوهشی منتشرنشده سال‌های 1384 تا 1392):

آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی معضلات کنونی و ارائه پیشنهادات اصلاحی برای نظام بین‌المللی

مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری اقدام به انتشار طرح‌های پژوهشی انجام‌گرفته طی سال‌های 1384 تا 1392 کرده است. پژوهش جامع طرح تدوین «نظام جایگزین بین‌الملل» ازجمله این پژوهش‌هاست. پژوهش «آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی معضلات کنونی و ارائه پیشنهادات اصلاحی برای نظام بین‌المللی» یکی از 25 پروژه (اعم از پروژه‌های اجرایی، مطالعاتی و سیستمی) این پژوهش جامع است.
این پروژه از مجموعه «پروژه‌های طراحی» این طرح بوده که ذیل عنوان «آسیب شناسی» به انجام رسیده است.
تصویر آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی معضلات کنونی و ارائه پیشنهادات اصلاحی برای نظام بین‌المللی

در چکیده این پژوهش آمده است:

به منظور پیشنهاد طرحی از نظام جایگزین بین‌الملل، لازم بود تا معایب نظام کنونی از حیث نظری و عملی شناسایی شود. در پروژه شماره 20 با عنوان «آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی معضلات کنونی و ارائه پیشنهادات اصلاحی برای نظام بین‌المللی» تلاش شده است به تبیین آسیب‌ها و نقدها و ریشه‌یابی مشکلات توجه شده و سپس با ترکیب این موارد، پیشنهاداتی در مسیر اصلاح نظام بین‌الملل کنونی ارائه می‌گردد. آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی معضلات کنونی در نظام بین‌الملل از حیث نظری و تجربی بسیار پیچیده است. برای رسیدن به این مهم بخشی از این موضوع به فاصله گرفتن مناسب از وادی بحث‌های فلسفی مربوط می‌شود و بخشی نیز به عدم سوگیری نسبت به ساختارها، کارکردها، وقایع و رخدادهای نظام کنونی بین‌الملل مربوط می‌شود. مسئله بعدی مربوط است به نقدها و پیشنهاداتی که موضوع مسیر اصلاح نظام بین‌الملل کنونی را ترسیم می‌کند. در این بخش نیز چگونگی ترکیب و تبیین نقدها و پیشنهادات کار دشواری می‌نمود.

ضرورت و اهمیت موضوع آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی معضلات کنونی و ارائه پیشنهادات اصلاحی برای نظام بین‌المللی آن قدر مهم و اساسی بود که بدون انجام آن طرح نظام جایگزین بین‌الملل معنا و مفهوم واقعی نداشت چرا که همواره برای ارائه طرح و مدلی جایگزین برای واقعیاتی موجود، نگاه به پیشینه آن و یافتن ضعف‌ها و نواقص ضروری و لازم است.

در ابتدا تحلیل محتوای کیفی نتایج پروژه‌های مطالعاتی طرح تدوین نظام جایگزین بین‌الملل انجام گرفت و با مشاهده خلاءها و نواقص، مطالعات اسنادی مناسبی صورت پذیرفت و با استفاده از مصاحبه‌های گروهی (گروه‌های متمرکز) با مجریان پروژه‌های مطالعاتی نواقص مورد اصلاح قرار گرفت.

نتایج این پروژه شامل شرحی مفصل از این فهرست است. ضعف‌ها و نواقص نظام بین‌الملل کنونی در بعد نظری شامل ضعف در نظام معرفت‌شناسانه ما دیگر است که به انسان و هستی به طور شی‌انگارانه نگاه می‌شود. از این بینش سکولار غیردینی نظام سیاسی سرمایه‌داری لیبرال منتج می‌شود که ضعف‌های آن در جهان روز‌به‌روز گسترده‌تر و پردامنه‌تر می‌شود. بخش دیگر ضعف‌ها ناشی از نقد ساختاری و عملکردی به کلیه اجزاء و نهادها و سازمان‌ها و... نظام بین‌الملل است. بخش سوم نتایج به نقدها و پیشنهادهای کلی حاصل از مطالعات مربوط است. قسمتی از آن‌ها در بعد نظری مربوط می‌شود به پیشنهادات مدلی نظری، توحیدگرا، فطری الهی که به جایگاه انسان و هستی از دو بعد مادی و غیرمادی نگاه می‌شود. بعد دیگر پیشنهادات کلی برای اصلاحات درون و برون گفتمانی، ساختاری و نهادی نظام کنونی بین‌الملل است.

برای آگاهی از سایر پژوهش‌های انجام شده «طرح نظام جایگزین بین‌الملل» (اینجا) کلیک کنید.

برای مطالعه و دریافت متن کامل این پژوهش، روی لینک زیر کلیک کنید.

115342
ارسال نظر

  1. مخاطبان و فرهیختگان گرامی؛ نظرات حاوی مطالب توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور منتشر نمی‌شود.