سال جدید به معنای رویش جدید/ بهار نوید بخش پایان سختی و سرمای زمستان/ عید نوروز، عید عشق و محبت/ توصیه حضرت علی به صله رحم/ ضرورت ایستادگی در برابر مشکلات/ افتخار دولت به تداوم راه صحیح برگزیده/ رفع مشکلات به صورت قدم به قدم/ تولید داروهای جدید در مسیر خودکفایی/ هدف گذاری برای رسیدن به رشد 5درصدی/ تحقق وعده رشد اقتصادی/ تحقق آرزوی 12ساله برای رسیدن به رشد 12 درصدی/ تحقق تورم تک رقمی/ آثار طولانی مدت رکود/ واریز پول به صندوق ذخیر علی رغم کاهش قیمت نفت/ تاخیر دولت گذشته در فرستادن بیکاران به دانشگاه/ گسترش تقاضا برای ورودد به بازار کار، نشانه امید در جامعه/ ضرورت زمینهسازی برای اشتغال/ وضعیت مناسب اشتغال در دو سه سال اخیر/ نقش تولید در ایجاد اشتغال/ رشد مناسب کشاورزی/ کاهش مشکلات معیاری برای سنجش عملکرد دولت/ افزایش حقوق مستمری گیران بیشتر از تورم/ تورم 151 درصدی مواد غذایی در آغاز دولت/ تفاوت ارزانی با تورم/ ثمرات برجام برای کشور/ عدم امکان اداره کشورای صورت صادرات 200 هزار بشکه نفت/ همبازی ناوگان هوایی/ تحریک ایجاد شده در اثر برجام/ عدم ادعا دولت برای معجزه/ تاکید دولت بر انجام امور با مشورت/ ضرورت افزایش اشتغال در سال جدید/ اشتغال مناسب در خراسان رضوی
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین.
ان الله فالق الحب و النوی یخرج الحی من المیت
سال جدید خورشیدی و عید فرخنده را خدمت همه شما حضار گرامی، کارگران عزیز، مهندسین، مسئولین و مدیران تبریک و تهنیت عرض میکنم.
آغاز سال جدید به معنای سرآغاز رویش جدید است. به معنای آغاز شکوفایی است. ما در همه فصول سال عظمت الهی، قدرت الهی و رحمت خداوند را میبینیم و لمس میکنیم. اما بهار شکوه دیگری دارد. در فصل بهار ما رویش از زمین را میبینیم که چگونه خداوند بزرگ یخرج الحی من المیت، زندهها را از مردهها میآفریند.
بهار به ما میگوید که سختی و سرمای زمستان روزی پایان مییابد و بهار و اعتدال آغاز میشود. پیام بهار برای ما پیام امید در زندگی است. ما باید به آیندهمان کاملاً امیدوار باشیم. نباید بگذاریم برخی از قلمها و برخی از افراد و زبانها بذر یأس را در دل جوانان ما بنشانند. همه ما با امید زنده هستیم. اگر امید نباشد مفهوم حرکت ما از صبح معنا ندارد، استراحت شب ما مفهومی ندارد، همه ایمان، امید و عشق است. پیغمبر (ص) فرمود: هل الدین الا الحب. دین چیزی جز عشق و محبت نیست.
عید نوروز عید محبت است. عید عشق است. عید صله رحم است. عید دیدار دیگران است. عید احترام به بزرگترهاست. نباید از یاد ببریم، باید بزرگترها را احترام کنیم. اینها برای همیشه در میان ما نیستند. آن روزی که از میان ما رفتند چه تأسف بزرگی خواهند خورد آنهایی که به ناروا به آنها سخن نادرست روا داشتند. به بزرگان، اندیشمندان و عالمان احترام بگذاریم. به پدران و معلمین، اندیشمندان و خادمان و کارآفرینان جامعه احترام بگذاریم.
امیر المؤمنین که امام بزرگ ماست و ما افتخار میکنیم که ان شاء الله پیرو او باشیم و به وجود، زندگی و اخلاق و کلماتش افتخار میکنیم فرمود: و علیکم بالتواسل و التبادل و ایاکم بتدابر و التقاطع . فرمود مسلمانها، شیعیان، یادتان نرود که برای پیوستگی بیشتر و ارتباط بیشتر با همدیگر، صله بیشتر و نیکویی بیشتر و بخشش بیشتر به یکدیگر تلاش کنید.
عید نوروز عید بخششها، عیدی دادنها، صله رحمها و در واقع همان توسل و تبادل است که مولای ما امیر المؤمنین بر آن تأکید کرد. از همدیگر فاصله نگیریم. به تعبیر امیر المؤمنین به یکدیگر پشت نکنیم، از همدیگر جدا نشویم.
اساس فصل بهار و نوروز برای همه ما محبت و برادری و الفت و همبستگی بیشتر است. بله، ما در جامعه مشکلاتی داشتیم و داریم و خواهیم داشت. نباید در برابر مشکلات تسلیم بشویم. باید در برابر مشکلات بایستیم. باید مشکلات را حل کنیم. همه مشکلات را یک روزه و دو روزه و یک ساله نمیشود حل کرد. اما با امید و تلاش میتوانیم قدم به قدم مشکلات را کاهش بدهیم.
آنچه دولت یازدهم بر آن افتخار و تأکید میکند، این است که راهی را که انتخاب کردهایم درست است، نه اینکه راه را به پایان بردهایم. به پایان نمیبریم، دولت بعدی هم تمام نمیکند، ده دولت بعد هم تمام نمیکند، چون راه و مسیر ادامه دارد.
ما باید اگر صد مشکل وجود دارد، آن را به 90 مشکل، به 80 مشکل تبدیل کنیم، باید مشکلات را کاهش بدهیم. مانند بحث خودکفایی است. ما یک روزه میتوانیم خودکفا بشویم؟ بگوییم میخواهیم از فردا صبح در همه موارد خودکفا بشویم؟ نه، اما میتوانیم قدم به قدم خودکفا بشویم.
این 60 قلم داروی جدیدی که امروز رونمایی شد به ما پیام میدهد در سایه تلاش و فعالیت برنامه ریزان، مهندسین، تلاشگران و کارگران در 60 قلم موارد دارویی یا مواد اولیه که از خارج تأمین میکردیم، امروز روی پای خودمان ایستادهایم. اگر این رقم 62-65-70 شد یعنی مسیر درست است. اگر خدای ناکرده این رقم به 50 رسید بدین معنی است که مسیر نادرست است.
بحمدالله در سالهای گذشته و در سالی که گذشت روزهای بسیار خوبی داشتیم. من سال قبل گفتم که هدف ما در سال 95 این است که به رشد 5 درصدی برسیم. بعداً برخی از دوستان به من گفتند چرا گفتید 5 درصد؟ در هیئت دولت هم که بحث کردیم خیلیها گفتند چرا شما 5 درصد گفتید؟ ما نمیتوانیم تا پایان سال به 5 درصد برسیم.
گفتم حالا هدف گذاری کردهایم و گفتیم 5 درصد. همه باید تلاش کنیم، ان شاء الله که میرسیم، اگر هم نرسیم میگوییم هدف گذاری 5 درصد بود اما به 4 درصد رسید و عذرخواهی میکنیم. راه عذرخواهی بسته نیست. کشور متعلق به مردم عزیز ماست. ما هم به عنوان خدمتگزار هستیم. باید تلاش خودمان را انجام بدهیم.
بانک مرکزی به ما میگوید رشد شما 6/11 درصد است، البته بر مبنای پایه سال 90، مرکز آمار میگوید که رشد شما 2/7 درصد است، برمبنای پایه سال 76، که پایههای محاسبه فرق میکند، 11 درصد یا 7 درصد است. ما خدا را شکر میکنیم که آنچه به مردم وعده دادیم به آن دست یافتیم.
مجموعه رشد اقتصادی امسال تا پایان سال که چند ماه دیگر معلوم
میشود که رشد کامل چقدر بوده است ان شاء الله بالای 8 درصد خواهد بود. 12 سال پیش در آغاز سال 84 وقتی که سیاستهای چشمانداز به ما ابلاغ شد رهبری از دولتها خواستند که به رشد 8 درصد برسید، سال 95 اولین سالی است که بعد از یازده یا دوازده سال به رشد 8 درصد
رسیدهایم. این آرزوی ملت در طول مدت 10 تا 12 سال تحقق پیدا کرد.
ما سالها در آرزوی تورم تک رقمی بودیم. مرکز آمار امروز صبح تورم دوازده ماهه منتهی به اسفند امسال را اعلام کرد، 8/6 درصد بود. تورم ما تک رقمی است. این نشان میدهد راهی که انتخاب کردهایم درست است. اما آیا همه مشکلات حل شده است؟ حتماً حل نشده است، دو یا سه مسئله در کنار هم قرار گرفته است.
اولاً شما در کار اقتصاد و تولید هستید، میدانید وقتی در کشوری رکود ایجاد میشود، اثر آن رکود بلافاصله نیست. اگر رکود ایجاد شود انبارهای شما پر است، تا زمانی که انبارهای شما خالی بشود چند ماه طول میکشد. بعد که انبار خالی شد، وقتی این رکود به شما فشار آورد، بعد از یک یا دو سال آثار رکود در جامعه ظاهر میشود.
قبل از شروع این دولت ما یک رکود هشت فصله داشتیم. هشت فصل پشت سر هم رکود بوده است. ما در سال 93 این رکود را شکاندیم؛ یعنی در سال 93 رشد 3 درصدی پیدا کردیم. اما بلافاصله در اواخر سال 93 قیمت نفت پایین آمد. ما نفت را 120، 112 و 108 دلار میفروختیم قیمت نفت 80، 70، 40 دلار شد و در سال 94 به زیر 30 دلار رسید؛ یعنی قیمت نفت به یک چهارم رسید، تمام کشورها از ذخایر گذشتهشان استفاده کردند. عربستان سعودی در یک سال 80 میلیارد دلار از ذخایر گذشتهاش استفاده کرد. امسال هم استفاده میکند، ولی ما هر سال به ذخایر ریختیم. با همین وضعمان در سالی که گذشت یعنی سال 95 هشت میلیارد دلار از پول را به ذخیره ریختیم. سال قبل هم ریختیم؛ یعنی در سالی که قیمت نفت کاهش پیدا کرده است و همه کشورها در حال استفاده از ذخیره هستند، ما حدوداً 8 میلیارد دلار به ذخیره ریخته-ایم.
این نشان میدهد که علی رغم سختیها و فشارها و علی رغم اینکه رکود سالهای گذشته فشار خود را بر ما وارد میکند، بیکاری تازه ظاهر میشود ما در دانشگاهها را بازتر کردیم و جوانهایمان را به جای کار به دانشگاه بردیم، نزدیک 5 میلیون جوان را به دانشگاه بردیم. دوره دانشگاه بعد از 3 یا 4 سال تمام میشود، الان سالانه حدود 800 هزار نفر از دانشگاه فارغ التحصیل میشوند و به بازار کار میآیند. برای اولین بار در سال 95 یک میلیون و دویست هزار نفر به بازار کار آمدند، یعنی ورودی بازار کار و متقاضی کار یک میلیون و دویست هزار نفر آمدند و گفتند که کار میخواهیم. البته هر چقدر امید مردم به آینده بیشتر بشود ورود به بازار کار هم بیشتر میشود. آن وقت که امید نیست طرف به بازار کار نمیآید. میگوید وقتی خبری نیست برای چه به بازار کار بیایم؟ هرچقدر امید بیشتر میشود، جوان بیشتری به بازار کار میآید، خودش را معرفی میکند و میگوید من کار میخواهم. هم امید و هم دورههای موقتی که جوانان را برای تحصیلات تکمیلی برده بودیم، الان فضای همه اینها فضای جدیدی شده است.
البته جمعیت هم که سالانه بیشتر میشود. جمعیت خالص ما به طور متوسط در ده سال، هر سال حدود یک میلیون نفر افزوده میشود. جمعیتی که اخیراً مرکز آمار اعلام کرد، نزدیک به 80 میلیون است. این جمعیت 80 میلیونی به ما نشان میدهد که به طور متوسط هر سال حدود یک میلیون نفر به جمعیت ما اضافه میشود و جمعیت در حال اضافه شدن است. ورودی به بازارهای کار برای سالهای قبل الان آماده شده است. امید به کار باعث شده است که به بازار کار بیایند. باید چه کار کنیم؟ باید زمینه را برای اشتغال بیشتر جوانانمان آماده کنیم.
مقام معظم رهبری امروز در پیام نوروزیشان فرمودند که سال جدید سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال است. ما امسال باید تولید را بالا ببریم و اشتغال جوانانمان را هم باید افزایش بدهیم. در این دو سه سال اخیر وضعیت اشتغال ما نسبتاً خوب بوده است، اما تکافوی ورودی بازار کار را ندارد.
اگر ورودی ما یک میلیون و دویست هزار نفر است، اگر 700 هزار شغل هم درست کنیم یعنی 500 هزار نفر به بیکاران افزوده شده است. بیکاران قبلی هم که هستند. از این یک میلیون و دویست هزار نفر اگر 600 یا 700 هزار شغل هم درست کنیم، باز هم 500 هزار اضافه شده است.
پس ما باید تلاش کنیم و تلاش ما از طریق ایجاد اشتغال است و تولید میتواند اشتغال درست کند. حالا این تولید چه صنعتی چه در بخش کشاورزی و چه در بخش خدمات، باشد فرقی نمیکند.
بحمدالله هم در بخش خدمات زمینة توسعه داریم که گردشگری یکی از آنهاست. که میتواند اشتغال خوبی برای جامعه ما درست کند.
در کشاورزی حرکت خوبی آغاز شده است. رشد ما در بخش کشاورزی رشد خوبی بوده است. زندگی مردم هم به نسبت بهتر شده است، البته نه اینکه مشکلات مردم حل شده است. مردم مشکلات فراوانی دارند اما همین که الان بیان شد که اگر 20 هزار میلیارد تومان توسط سازمان تأمین اجتماعی در آغاز این دولت به مستمری بگیران پرداخت میشده است، در طول سه سال و چند ماه 81 درصد اضافه شده است، در حالی که اعلام کردند در هشت سال گذشته 80 درصد اضافه شده است، در یک گذشته 81 درصد اضافه شده است که کار مهمی انجام گرفته است.
نه اینکه همه مشکلات حل شده باشد. در حال حاضر بازنشستگان و مستمری بگیران ما حتماً مشکل دارند، شک نداریم. نه اینکه کارگران ما مشکل نداشته باشند حتماً مشکل دارند، اما بحث این است که این مشکل مقداری کاهش یافته یا بیشتر شده است؟ ما باید همین را محاسبه کنیم.
در سالهای قبل از این دولت گاهی تورم در سال 30 درصد، 25 درصد یا 40 درصد بوده است؛ چه مقدار حقوق کارگر افزایش یافته است؟ اگر تورم 40 درصد بوده است، حقوق کارگر 40 درصد اضافه شده است. اگر 30 درصد بوده، 30 درصد اضافه شده است. اگر 25 درصد بوده، 25 درصد اضافه شده است. کمتر از حد تورم به حقوق کارگر و مستمری بگیران، کارکنان و کارمندان اضافه شده است.
در این دولت در تمام چهار سالی که بودجههای سالانه را تنظیم
کردهایم. همیشه مقدار اضافه شدن حقوق یا مستمری بگیران از مقدار تورم بیشتر بوده است. اگر تورم 10 درصد بوده 12 درصد اضافه کرده-ایم. امسال که تورم ما تک رقمی و زیر 10 درصد است حقوق کارگران 5/14 درصد اضافه شده است. این یعنی یک مسیر درست و مثبت.
البته معنایش این نیست که مشکل تمام شده است. معنایش این است که وقتی ما دولت را شروع کردیم تورم مواد غذایی 51 درصد بود؛ در مرداد سال 92 تورم مواد خوراکی ما 51 درصد بود. الان طبق همین آماری که امروز مرکز آمار منتشر کرد، تورم مواد غذایی ما 1/7 درصد ست. این معنایش این است که قیمتها افزایش نیافته است.
بعضیها میگویند پس چرا ارزان نشده است؟ بحث تورم با ارزانی دو مقوله جداگانه است. وقتی میگوییم تورم تک رقمی شده است و مثلاً 8 درصد شده است، یعنی اگر سال قبل یک جنس 100 تومان بوده است امسال 108 تومان شده است. اضافه شده است، نه اینکه ارزان شده باشد. میگویند شما که گفتید تورم پایین آمد. اما قیمتها که بالا رفته است. بله، قیمت بالا میرود، اما 8 یا 7 درصد بالا رفته. جنسهای مختلف فرق
میکند، به طور کلی میگویند 8 درصد شده است. اگر تورم 40 درصد بود چقدر اضافه میشد؟ حالا که تورم 7-8 درصد است این مقدار اضافه شده است. اگر تورم مثل آغاز سال 92 که 40 – 41 درصد بود، همان ادامه پیدا میکرد، امروز چه وضعی داشتیم؟
این مثل همان چیزی است که در مورد برجام میگویم. وقتی پرسیدند برجام برای ما چه کار کرد، میگویم از آن طرف بپرسید اگر برجام نبود چه میشد؟ اگر برجام نبود الان در شرایط خوب حداکثر یک میلیون بشکه میفروختیم. البته اگر کارهای دولت نبود به تدریج این تحریم اضافه میشد و الان صادرات نفت ما 200 هزار بشکه میشد.
شما بگویید اگر صادرات ما 200 هزار بشکه نفت بود چطور کشور را اداره میکردیم؟ مردم چطور اداره میشدند؟ زندگی مردم چطور تأمین میشد؟ صادرات نفتی که در سال 94 یک میلیون بشکه بوده است با میعاناتش روی هم حدود یک میلیون و دویست یا سیصد هزار بشکه صادر میکردیم.
در سال 95 به طور متوسط دو میلیون و ششصد هزار بشکه نفت خام و میعانات صادر کردیم؛ یعنی درست دو برابر صادر کردیم. اگر این مقدار دو برابر نبود و نصف میشد، چه میشد؟ شما از آن طرف حساب کنید.
اگر هیچ هواپیمایی وارد کشور نمیشد و همان هواپیماهای 30 سال پیش میماندند، ده سال دیگر چه کار میکردیم؟ ناوگان ما در حال نو شدن است. ناوگان هوایی ما قدم به قدم تحرک پیدا میکند. اول که گفتیم قرارداد هواپیما بسته میشود، گفتند اینها قراردادهای روی کاغذ است. گفتند به اینها عمل نمیشود. بعد که گفتیم هواپیما وارد شد، چه گفتند؟ گفتند حالا که هواپیما وارد شده چرا شما زیادی خوشحال هستید؟ باشد، کم خوشحالی میکنیم! این مشکلی نیست، میتوان کمتر خوشحالی کرد!
به هر حال تحرکی ایجاد شده است. چرا واقعیت را به مردم
نمیگوییم؟ مگر برجام ارث پدری شخص خاصی است؟ برجام متعلق به این ملت است. برجام به تلاش این ملت تعلق دارد. دیپلماتها خادمان شما هستند. دیپلماتها پرورش یافته محصول دانشگاههای ما هست. ما حساب کنیم که اگر این تلاشها نبود به کجا میرسیدیم.
میگویند همه اشکالات رفع نشده است. ما هیچ وقت مدعی معجزه نبودیم. نگفتیم معجزه داریم. نگفتیم همه مشکلات یک شبه حل میشود. یک آقایی اوایل انقلاب مناظره میکرد، میگفت من اقتصاد را یک شبه حل میکنم. ما که نه ادعای حل یک شبه مشکلات داریم نه ادعای معجزه داریم، ما میگوییم کاری را که انجام میدهیم با مشورت انجام میدهیم. بدانید که در دولت یازدهم هیچ کاری بدون مشورت انجام نشده است. نه یک بار بلکه دهها بار مشورت کردهایم. جلسه گذاشتیم و مشورت و بر مبنای خرد جمعی و امید و تدبیر پیش رفتیم؛ «یا مدبر اللیل و النهار»، ما باید تدبیر کنیم. باید از مردم بخواهیم. باید در کنار هم باشیم. باید به خداوند متکی باشیم. باید متحد باشیم. باید کنار هم باشیم. از یکدیگر فاصله نگیریم. رو به روی هم نایستیم. کار را به پیش ببریم. ما میتوانیم، قادر هستیم، ملت بزرگی داریم. تحصیل کردگان ما نیروی انسانی و دانشگاههای ما افتخار بزرگی برای ماست.
امسال که سال اشتغال است، همه باید توانمان را در کنار هم قرار بدهیم. در راه با آقای ربیعی صحبت میکردیم برای اولین جلسه شورای عالی اشتغال در سال جدید و چارچوبهایی که بود، به ایشان گفتم شما بر این مبنا برنامهای را تنظیم کنید که امسال یک حرکت بزرگ در اشتغال داشته باشیم. به نظر من همه شما تولیدگران، مهندسین، کارگران و همه مردم ایران و جوانها باید دست به دست هم بدهیم و به نظر من این کار امکان پذیر است.
چند هفته پیش که برای افتتاح چند طرح در استان خراسان رضوی بودم، از استاندار محترم و مسئولین آنجا آمار گرفتم، اشتغال خالص استان رضوی در یک سال گذشته 121 هزار نفر بوده است. خیلی خوب است. اگر یک استان خوب مانند استان رضوی بتواند در یک سال – تابستان به تابستان – این مقدار اشتغال ایجاد کند، ده تا استان بزرگ ما هر کدام بتوانند 100 تا 120 هزار اشتغال ایجاد کنند حرکت بزرگی در کشور ما ایجاد میشود و این کار شدنی است. همه باید دست به دست هم بدهیم.
ان شاء الله امسال را همان طور که رهبری فرمودند سال تولید سال اشتغال قرار بدهیم و ان شاء الله بتوانیم رفاه و زندگی بهتر برای مردم بیاوریم. سال انتخابات هم میباشد. با شور و انگیزه بیشتر و مشارکت بیشتر ان شاء الله بتوانیم انتخابات سرنوشت سازی داشته باشیم.
سال جدید ما که به نام فاطمه اطهر (س) است و شب سال نو میلاد آن بزرگوار بود، ان شاء الله سال پر برکتی برای همه ما باشد و بتوانیم شاهد افتخارات بزرگ در میان جامعه و ملت خودمان باشیم.
و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته