پایبندی همه نیروها به انقلاب، امام، رهبری و منافع ملی/ تأکید بر مردم سالاری دینی، جمهوری و اسلامیت نظام/ احتیاج به یک نظام تدبیر در نظام جمهوری اسلامی ایران/ مشکلات بیکاری، رکود و محیط زیست/ تأکید بر تمدن ایرانی به عنوان منادی تمدن بشری/ اهمیت علم و دانش برای اداره کشور/ سیاست در جمهوری اسلامی به معنای دستیابی به خیر جمعی و حل مشلات جامعه/ اهمیت نقد به عنوان خیرخواهی حاکمان/ رقابت سالم برای تقویت یکدیگر و دوری از عیبجویی/ دوری از اختلاف و لزوم اتحاد با یکدیگر/ لزوم حل مشکلات اساسی جامعه بعد از گذشت 40 سال از انقلاب/ حرکت در مسیر وحدت و اتحاد بعد از گذشت 4 سال از انقلاب/ استفاده دولت از جناحهای متفاوت و افکار مختلف/ شروع رفاقتها بعد از اتمام انتخابات/ اهمیت اخلاق سیاسی در جامعه اسلامی/ پهلوانی سیاسی بهتر از قهرمانی سیاسی/ پیشنهاد برگزاری جلسات ماهانه بین نمایندگان جناحهای مختلف/ تورم تک رقمی
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدالله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد (ص) و آله الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین
شب بسیار مبارکی است، شب میلاد با سعادت امام مجتبی(ع)، امام صلح، امام رحمت و امام کظم غیظ؛ امامی که به ما یاد داد گاهی باید تصمیم شجاعانهای بگیریم که حتی دوستان نزدیک هم نادانسته ما را ملامت کنند. امام مجتبی (ع) این چنین بود و برخی از یاران نزدیکش به او گفتند ای کاش مرده بودیم و این روز را نمیدیدیم. این به معنای تصمیم قاطع و شجاعانهای است که به نفع امت اسلام است و اجرای وظیفه الهی که پیش روی ماست؛ با همه سختیها و مشکلات.
جمع امشب که ترکیبی است از همه نیروهای وفادار به انقلاب، امام(ره)، رهبری معظم، قانون اساسی و منافع و مصالح ملی کشورمان، گرچه سلیقهها ممکن است مختلف باشد اما اهداف بلند ما یکی است. به طور طبیعی ممکن است یکی از جناحهای سیاسی با گفتمان و بیانی که دارد یکی از اهداف را پر رنگتر ببیند یا پر رنگتر بیان کند. مثلاً در مسئلة مردم سالاری دینی، مردم سالاریاش را پر رنگتر ببیند یا پر رنگتر بیان کند و جناح دیگری آن بخش دینیاش را پر رنگتر ببیند و در گفتمانش بیشتر به آن تکیه کند. اما در عین حال همه ما مردم سالاری دینی، جمهوری و اسلامیت را اساس میدانیم؛ همان که از روز اول امام(ره) ما فرمود و ملت ما هم با آن رأی بلندش به جمهوری اسلامی ایران رأی داد.
دیگری ممکن است برای دستیابی به اهداف بلند این انقلاب کلمه اعتدال را پررنگتر ببیند، اما من می-خواهم بر این نکته تأکید کنم که آیا همه بحث ما از اول تا پایان همین است؟ آیا ما مسائل دیگری نداریم که راجع به آن بحث کنیم، به تضارب آراء و اشتراک آرا بگذاریم؟ آیا ما که نظام جمهوری اسلامی ایران را، نظام اسلامی و ایرانیت و جمهوری را ساختیم، احتیاج به یک نظام تدبیر نداریم؟ این جناح میآید، آن جناح میآید، جناح دیگر میآید، در مجلس شورای اسلامی، در دستگاه اجرایی، در بخشهای دیگر، اما یک سری مسائل داریم که مسائل همه مردم و نیاز همه کشور است؛ ما نباید روی آنها بیشتر فکر کنیم، بیشتر بیاندیشیم، بیشتر وقت صرف کنیم؟
آیا واقعاً امروز معضلی به نام بیکاری نداریم؟ معضلی به نام رکود نداریم؟ معضلی به نام محیط زیست و مسائل زیست محیطی نداریم؟ آیا همان طور که قرآن به ما گفت: واجعلنی علی خزائن الارض انی حفیظ علیم . اگر ما میخواهیم حکومت را در دست داشته باشیم، اگر ما میخواهیم بار حاکمیت جامعه را بر دوش بگیریم، اول باید حفیظ باشیم و بعد باید علیم باشیم. آیا ما همه ارزشهای معنوی و مادی خودمان را به خوبی پاسداری کردیم؟ حفاظت کردیم؟ از همه نعمتهایی که خداوند در این کشور به ما داده حراست کردیم؟ از اسلام عزیز ما که بالاترین ارزش ماست، از ایران عزیز ما و از فرهنگ ایرانیت ما که بخشی از هویت ماست، از منابع طبیعی این سرزمین و از همه ویژگیهایی که ایران بزرگ دارد، حفاظت کردیم؟ ایرانی که منادی تمدن در سراسر جهان بود و روزی منادی بهترین بیان و تفسیر اسلام بود، آیا ما حفیظ بودیم و واقعاً حفاظت کردیم؟ آیا ما علیم هستیم؟
با علم و دانش میشود کشور را اداره کرد، با علم و دانش میشود مشکلات جامعه را حل و فصل کرد و اگر اینچنین است، پس ما امروز نیاز داریم برای آنکه به سمت اهداف ملی و انقلابیمان حرکت کنیم، مسائل اساسی جامعه را به بحث بگذاریم و در منظر بررسی جناحها، گروهها و ا حزاب بگذاریم.
اگر سیاست به معنای تصاحب قدرت باشد، آن مسیر دیگری دارد؛ این همانی است که امروز در دنیای غرب هم سیاست بیشتر در مسیر تصاحب قدرت است که احزاب و جناح درست کنیم، روبهروی هم بایستیم و از وزن همدیگر بکاهیم، خدای ناکرده برای اینکه به قدرت دست پیدا کنیم. اگر سیاست به معنای دست یافتن به قدرت است، این چیزی نبود که ما در انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی آن را دنبال میکردیم. اگر سیاست به معنای دستیابی به خیر جمعی است، اگر سیاست به معنای تدبیر برای حل معضلات جامعه و برای پیشرفت جامعه است، آن وقت باید مسیر دیگری را انتخاب کنیم، راه دیگری را انتخاب کنیم.
ما باید برای دستیابی به اهدافمان نسبت به یکدیگر مهربانتر باشیم؛ همان که گفت اگر میخواهید شدید و سختگیر باشید، اشداء علی الکفار، اما بین خودتان رحماء بینهم باشید. رحمت، مودت، دوستی و کمک و یاری به یکدیگر به عنوان اساس برای ماست.
اگر ما توانسته باشیم در مسیر راه همدیگر را یاری کرده باشیم، اشکالی ندارد که نقد کنیم، نقد کردن حق ماست؛ نه تنها حق ما که وظیفه ماست. انتقاد و خیرخواهی کنیم، همان که گفت النصیحة لائمة المسلمین؛ حاکمان را نصیحت کنیم، خیرخواه باشیم. در کلمه نصیحت معنای پشتیبانی هم هست. نصیحت در لغت به معنای تقویت هم هست. النصیحه لله؛ یاری کردن خدا و دین خدا، مسیر حق. پس خیرخواهی است نه تضعیف.
اگر رقابتهای سالم باشد و مایه تقویت همدیگر بشویم، مسیر درست و مسیر تقویت کشور را انتخاب کردهایم که خداوند از ما میخواهد، اما اگر خدای ناکرده موجب سایش یکدیگر و تضعیف همدیگر بشویم، آنهایی که بهرهبرداری اصلی را میکنند دشمنان ما هستند. ما همدیگر را تضعیف کنیم، من عیب دیگری را بر ملا کنم، نه برای تقویت و رشد جامعه، بلکه برای اهداف ناصحیح و نادرست، او هم بیاید عیب دیگری را برملا کند؛ اگر این چنین باشد دشمن استفاده خواهد کرد.
ما باید در مسیر اجماعسازی حرکت بکنیم. سلیقههای مختلف و اختلاف نظر با گذشت زمان باید کم شود یا زیاد ؟ اگر ما 10مسئله به عنوان اختلاف داریم، با گذشت دو، سه، پنج سال و ده سال این اختلافنظرها باید هر روز بیشتر شود یا کمتر ؟
در دنیای امروز بسیاری از کشورها و بسیاری از بلوکها که روزی با همدیگر میجنگیدند، الان کنار هم قرار گرفتهاند و اتحادیه درست کردهاند، با هم زندگی میکنند؛ با ویزای واحد، با نیروی نظامی واحد و با پول واحد. این شدنی است که اختلاف را کم کرد، اگر مسیر ما مسیر اجماعسازی باشد.
از انقلاب ما سن زیادی گذشته است و ما به 40 سالگی آن نزدیک شدهایم، دو سال دیگر در سال 97، سالگرد 40سالگی انقلاب است. نمیخواهیم از امروز همه با هم یک حرکت و خیزشی را آغاز کنیم که در40 سالگی انقلاب یک جشن بزرگ ملی در برابر جهانیان به پا کنیم و لااقل از مشکلات اساسی ای که جامعه ما دارد دو یا سه تا از آنها کم شود؟
بله، انقلاب کردهایم، و انقلاب مشکلات طبیعی دارد، درست است. انقلاب مشکلات طبیعی دارد، چون میخواهیم تحول به وجود بیاوریم، میخواهیم عوض کنیم؛ برای 10 الی 15 سال. جنگ داشته ایم که جنگ هم مشکلات طبیعی دارد، که آن هم 5 تا ده سال؛ مجموعاً بیست سال. ما میخواهیم به 40 سالگی انقلاب برسیم. باید خودمان را حرکت بدهیم و در مسیر وحدت، اتحاد، دوستی و برادری بیشتر قرار بگیریم و این کار امکانپذیر است.
ادعای ما از اول این بود - حالا نمیدانم خداوند این توفیق را به ما داده است یا نه - که دولت یازدهم دولتی فراجناحی باشد و وقتی به میز دولت نگاه میکنیم جناحهای متفاوت و افکار مختلف حضور داشته باشند و بتوانیم با همدیگر کار کنیم. من امیدوارم به این هدف برسیم؛ یعنی تلاش من همیشه این بوده که به این هدف دست پیدا کنیم. مردم ما رقابت را دوست دارند. رقابت لازم است. اگر رقابت نباشد، مشارکت نمیشود، حضور پیدا نمیکنند، انتخابات پرشور نمیشود، اما فقط رقابت؟ پس زمان رفاقت کی و کجاست؟
قرار ما این بود که بعد از رقابت انتخاباتی دنبال رفاقت باشیم و رفاقت ما هم تا نزدیک انتخابات ادامه پیدا کند. به محض اینکه انتخابات تمام میشود، بلافاصله کلید انتخابات بعدی را میزنیم و جامعه ما همیشه جامعه رقابت با یکدیگر میشود. پس زمان رفاقتها کی است؟ البته انتخابات تا حدودی کم شد؛ آن موقع چهار انتخابات داشتیم که به دو زمان تغییر یافت. یعنی انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری با هم باشد و شوراها و ریاست جمهوری باهم باشد، که یک مقدار فاصلهها بیشتر شود و ما بتوانیم استفاده کنیم.
باید به دنبال اخلاق سیاسی باشیم. امروز اخلاق سیاسی برای ما بسیار حائز اهمیت است. اصلاً تفاوت ما با دنیای غرب هم همین است و الا این چیزهایی که میگوییم، انتخابات و قدرت و وزیر و وکیل در همه جای دنیا وجود دارد، اما آنجایی که اخلاق میآید و اخلاق اسلامی ضمیمه میشود، جای امتیاز ما با دیگران است.
اگر ما در انتخاباتی قهرمان نشدیم یا رای میآوریم و قهرمان میشویم، پهلوان باشیم. پهلوانی بالاتر از قهرمانی است و چقدر خوب است افرادی که هم قهرمان باشند و هم پهلوان. پهلوانی را در زندگی سیاسی از یاد نبریم. ممکن است به تعداد زیاد قهرمان سیاسی نداشته باشیم ولی متأسفانه پهلوان سیاسی کمتر از قهرمان سیاسی داریم.
و کلام آخر اینکه اگر بشود همه جناحها نمایندگانی انتخاب کنند، ده، پانزده، بیست نفر یا هر تعدادی که مصلحت میدانند و ماهانه جلسهای تشکیل دهند برای بررسی مسایل اصلی کشور؛ مسایلی که همه با هم در آن اتفاق نظر داریم، برای اهدافی که یکی هستند و همه دنبال آن اهداف میباشند و برای حل معضلاتی که امروز اتفاق نظر داریم آن معضلات وجود دارد.
الحمدالله امروز طبق آماری که برای تورم 12 ماهه منتهی به خرداد اعلام شد، تورم تک رقمی شد که این یکی از آرزوهای دولت یازدهم از روز اول بود که تورم را تک رقمی کنیم. پارسال هم خدمت مقام معظم رهبری بودیم، ایشان تاکید فرمودند که تورم را پایین آوردید ولی من میخواهم که تکرقمی بشود. الحمدالله امروز این خبر اعلام شد که تورم ما تک رقمی شد.
امیدوارم در همه زمینهها در کنار هم با دوستی و وحدت و اتحاد بتوانیم به اهداف ملیمان دست پیدا کنیم؛ انشاءالله.
والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته