این مقاله با توجه به غیرحقوقی بودن اقدام کره جنوبی در انسداد داراییهای ایران، به موضوع اتمام فرصت اعطایی ایران به کره جنوبی در حل مسئله پیشآمده اشاره نموده و لزوم شکایت ایران از کره جنوبی و پیگرد مسئله در مراجع قضایی و شبهقضایی را طرح میکند.
در کنار تمام آرزوهای توسعهطلبانه سیاستگذار اعظم ترکیه رجب طیب اردوغان، میل و تمنای قدیمی ترکیه به تصرف مجدد موصل و کرکوک در عراق را میتوان سیاستی دانست که اصل امکانپذیری سیاستگذاری را رعایت ننموده و نهتنها نیتی خطرآفرین دارد، بلکه نشانی از نادانی سیاستگذاران این سیاست نیز هست..
بیماری کرونا فارغ از جنبۀ بالینیاش دارای ابعاد انسانی و اجتماعی بوده و گسترۀ وسیعی از فعالیتهای بشری را مختل ساخته است. به همین دلیل، بسیاری از صاحبنظران، دولتها را برای ایفای مسئولیت خود و پیشگیری از گسترش بحران فراخواندند. در این میان، جورجو آگامبن، فیلسوف ایتالیایی به مخالفت با این امر پرداخت و وضع موجود را بهانهای برای اقتدار دولتی دانست که در همدستی با دانش پزشکی میخواهد نفوذ و کنترل خود را بر زندگی مردم گسترش دهد. مقالۀ حاضر به دنبال آن است تا بحران کرونا را از منظر فلسفۀ آگامبن و با رویکرد علوم انسانی سلامت مورد بررسی قرار دهد.
در تاریخ دوم اردیبهشتماه 1399 هفده تن از صاحبنظران و فعالان حوزه پزشکی، دارویی، اقتصادی و اجتماعی در خصوص فساد در حوزه دارو، خطاب به دکتر نمکی وزیر بهداشت نامهای نوشتند. مهمترین مفاد این نامه در ارتباط با تعارض منافع در نظام دارویی کشور، نظام تعیین تعرفههای درمانی، نظام تعیین قیمت دارو، نظام تخصیص ارز، مناسبات موجود هیئتامنای ارزی، اعطای پروانههای تولیدی به اشخاص حقیقی و حقوقی فاقد شرایط و تولید محصولات دارویی پرخطر بود. در پی آن وزیر بهداشت در پنجم اردیبهشتماه 1399 دستور رسیدگی به دغدغه طرح شده را صادر کردند. گزارش حاضر حاصل بررسیهای انجام شده توسط گروهی است که از جانب وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مأمور به رسیدگی وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی شدند.
آیا ویروس کرونا آینده امنیت ملی را برای همیشه تغییر داده است؟ آیا در هنگامه جهان کرونازده و پس از آن مفهوم دفاع ملی و دفاع جهانی درهم تنیده خواهد شد یا بازهم در چهارچوب نظم بینالملل؛ دولتها غایت مفاهیم در دفاع و امنیت خواهند بود؟ این مقاله با در نظر گرفتن تحول مفاهیم در حوزه دفاع و امنیت منظرهای نوین را ارائه خواهد داد.
چرا اصولاً جهان باید نسبت به رفتارها و عملکرد طالبان حساس باشد؟ چرا به قدرت رسیدن طالبان و یا بقای دولت افغانستان امروز به یک دغدغه جهانی تبدیلشده است؟
یکی از برجستهترین سیاستگذاران تنشآفرین و خطرساز در نظام جهانی طی یک دهه اخیر را میتوان دولت رجب طیب اردوغان در ترکیه دانست که بیتوجه به عبرتهای موجود در سیاستگذاریهای پیشین، همچنان در حال طراحی و اجرای سیاستهای تنشزا در سیاست خارجی خود به منظور کنترل و سرکوب تحولات داخلی ترکیه است.
ضرورت تشکیل کمیته حقیقتیاب
پیگیری حقوقی بینالمللی خرابکاری نطنز
همکاری جامع ایران و چین: پیامدهای آن برای آمریکا
سند همکاری راهبردی ایران و چین از منظر حقوق بین الملل
اتمام فرصت کره جنوبی در آزادسازی داراییهای ایران
لزوم شکایت حقوقی ایران از کره جنوبی به مراجع بینالمللی
آغاز سیاست با تلاش برای اشغال سنجار، کرکوک و موصل!
سیاستگذاری آرمانی ترکیه برای مالکیت منطقهای
اقتدارگرایی در لباس سفید: کرونا به مثابه وضعیت استثنایی
آسیبها و فسادها در نظام دارویی کشور
مهمترین مفاد این نامه در ارتباط با تعارض منافع در نظام دارویی کشور، نظام تعیین تعرفههای درمانی، نظام تعیین قیمت دارو، نظام تخصیص ارز، مناسبات موجود هیئتامنای ارزی، اعطای پروانههای تولیدی به اشخاص حقیقی و حقوقی فاقد شرایط و تولید محصولات دارویی پرخطر بود.
در پی آن وزیر بهداشت در پنجم اردیبهشتماه 1399 دستور رسیدگی به دغدغه طرح شده را صادر کردند.
گزارش حاضر حاصل بررسیهای انجام شده توسط گروهی است که از جانب وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مأمور به رسیدگی وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی شدند.
دگردیسی دفاع و امنیت در پاندمی کرونا
چرا جهان باید از سقوط دولت افغانستان در هراس باشد؟
عراق، کانون سیاستگذاری تهاجمی ترکیه!
الگوی جرج بوش برای سیاستهای تنشآفرین اردوغان
منافع ایران و چرخش مرکز جاذبه منازعه جهانی از خلیج فارس به سوی دریای چین جنوبی